Kvašenou zeleninu si doma můžete udělat z jakékoliv zeleniny. Pokud máte přebytky ze zahrádky, je to ideální způsob, jak je zpracovat. Zelenina kvasí 5-7 dní při pokojové teplotě a potom můžete přendat do sklenic a uskladnit v lednici. Tím si vytvoříte zásoby vitamínů na celou zimu.
Ingredience (20 x porce)
Postup přípravy
Všechnu zeleninu si očistíme, pokud je třeba oloupeme.
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do mísy, přidáme sůl a rukama mícháme. Zeleninu pořádně mačkáme aby nám pustila co nejvíce šťávy.
Necháme chvíli odležet zhruba 30 minut.
Do čisté, větší sklenice zeleninu napěchujeme tak, aby končila tak ve 3/4 sklenice. Potřebujeme, aby všechna zelenina byla ponořená.
Zeleninu ve sklenici zatížíme. Můžeme použít další sklenici s náplní, těžítko, kámen, cokoliv, co nám udrží zeleninu pod nálevem.
Zeleninu necháme v pokojové teplotě 5-7 dní kvasit. Bude bublat, vonět, možná přetékat ( je dobré postavit sklenici do hlubokého talíře). Po 7 dnech můžete přendat do čistých sklenic a uložit v chladnu.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 31.99 kcal |
Protein: 1.08 g |
Sacharidy: 5.63 g |
z toho cukr: 3.09 g |
Tuk: 0.17 g |
z toho nas. MK: 0.03 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3604-kvasena-zelenina