Kvašená zelenina

Kvašenou zeleninu si doma můžete udělat z jakékoliv zeleniny. Pokud máte přebytky ze zahrádky, je to ideální způsob, jak je zpracovat. Zelenina kvasí 5-7 dní při pokojové teplotě a potom můžete přendat do sklenic a uskladnit v lednici. Tím si vytvoříte zásoby vitamínů na celou zimu.

Ingredience (20 x porce)

Postup přípravy

  1. Všechnu zeleninu si očistíme, pokud je třeba oloupeme.
  2. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do mísy, přidáme sůl a rukama mícháme. Zeleninu pořádně mačkáme aby nám pustila co nejvíce šťávy.
  3. Necháme chvíli odležet zhruba 30 minut.
  4. Do čisté, větší sklenice zeleninu napěchujeme tak, aby končila tak ve 3/4 sklenice. Potřebujeme, aby všechna zelenina byla ponořená.
  5. Zeleninu ve sklenici zatížíme. Můžeme použít další sklenici s náplní, těžítko, kámen, cokoliv, co nám udrží zeleninu pod nálevem.
  6. Zeleninu necháme v pokojové teplotě 5-7 dní kvasit. Bude bublat, vonět, možná přetékat ( je dobré postavit sklenici do hlubokého talíře). Po 7 dnech můžete přendat do čistých sklenic a uložit v chladnu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 31.99 kcal | Protein: 1.08 g | Sacharidy: 5.63 g | z toho cukr: 3.09 g | Tuk: 0.17 g | z toho nas. MK: 0.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3604-kvasena-zelenina