Domácí veka je skvělou snídaní, svačinou i večeří. Můžete si ji připravit s oblíbenou pomazánkou nebo jako obložený chlebíček. Vyzkoušejte veku pečenou nad párou, vydrží dlouho čerstvá. Je třeba neuspěchat kynutí a nechat veku vykynout hned 3×.
Ingredience (30 x porce)
Postup přípravy
Smíchejte mouku se solí a udělejte malý důlek. Vsypejte sušené droždí, cukr a zalejte asi třetinou připravené vlažné vody. Počkejte 5 minut.
Přidejte vodu a sádlo a důkladně propracujte v robotu. Propracování by mělo trvat alespoň 15 minut. Následně nechejte 45 minut kynout.
Vytvořte dva bochánky na pomoučeném vále a znovu nechejte vykynout. Po vykynutí z každého vyválejte tenkou placku. Tu pevně stočte a konce založte.
Dejte obě veky na plech s pečícím papírem a znovu nechejte kynout. Rozehřejte troubu na 300 °C a vložte dolů hrnec s vodou. Jakmile začne voda bublat, snižte teplotu na 200 °C a vložte plech s vekami. Veky po vykynutí můžete na několika místech naříznout a potřít rozšlehaným vejcem, ale není to nutné.
Pečte do zezlátnutí asi 15 až 20 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 77.26 kcal |
Protein: 1.82 g |
Sacharidy: 12.51 g |
z toho cukr: 0.25 g |
Tuk: 1.85 g |
z toho nas. MK: 0.68 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3587-veka-pecena-nad-parou