Veka pečená nad párou

Domácí veka je skvělou snídaní, svačinou i večeří. Můžete si ji připravit s oblíbenou pomazánkou nebo jako obložený chlebíček. Vyzkoušejte veku pečenou nad párou, vydrží dlouho čerstvá. Je třeba neuspěchat kynutí a nechat veku vykynout hned 3×.

Ingredience (30 x porce)

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku se solí a udělejte malý důlek. Vsypejte sušené droždí, cukr a zalejte asi třetinou připravené vlažné vody. Počkejte 5 minut.
  2. Přidejte vodu a sádlo a důkladně propracujte v robotu. Propracování by mělo trvat alespoň 15 minut. Následně nechejte 45 minut kynout.
  3. Vytvořte dva bochánky na pomoučeném vále a znovu nechejte vykynout. Po vykynutí z každého vyválejte tenkou placku. Tu pevně stočte a konce založte.
  4. Dejte obě veky na plech s pečícím papírem a znovu nechejte kynout. Rozehřejte troubu na 300 °C a vložte dolů hrnec s vodou. Jakmile začne voda bublat, snižte teplotu na 200 °C a vložte plech s vekami. Veky po vykynutí můžete na několika místech naříznout a potřít rozšlehaným vejcem, ale není to nutné.
  5. Pečte do zezlátnutí asi 15 až 20 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 77.26 kcal | Protein: 1.82 g | Sacharidy: 12.51 g | z toho cukr: 0.25 g | Tuk: 1.85 g | z toho nas. MK: 0.68 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3587-veka-pecena-nad-parou