Falafel z cizrny

Falafel jsou smažené kuličky z cizrny spolu s výrazným kořením. Pokrm je oblíbený v muslimských zemích a jeho prapůvod je zřejmě v Egyptě. U nás si na něm pochutnáte zejména v libanonských restauracích a bistrech zaměřených na veganskou a vegetariánskou kuchyni. Podávat ho můžete s dipem, v bagetě nebo třeba v tortile. Může být alternativou k masovým pokrmům, protože cizrna obsahuje vysoké množství bílkoviny.

Ingredience (20 x kulička)

Postup přípravy

  1. S přípravou začněte den předem. Namočte si cizrnu do vody a nechte ji minimálně 24 hodin namáčet. Vody dejte více než cizrny, cizrna nabobtná a zvětší objem. Druhý den cizrnu slijte a propláchněte. Pokud uvidíte nějaký špatný kus, odstraňte ho. Cizrnu nechte okapat a nejlépe na utěrce osušte.
  2. Mezitím na jemno nakrájejte oloupanou šalotku, prolisujte česnek. Bylinky nakrájejte na jemno (Snažte se všechny suroviny nakrájet na co nejvíce jemné kousky), osolte, přidejte koření, citronovou šťávu i kůru a vše promíchejte.
  3. Nyní namočenou, ale neuvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozmixujte tak, aby v ní nebyly příliš velké kusy, zároveň nesmí být umixována na hladkou kašičku. Cizrnu přidejte ke směsi koření a bylinek a důkladně promíchejte.
  4. Směs nechte odležet asi jednu hodinu v lednici a poté z ní vytvarujte cca 20 stejně velkých kuliček. Do pánve nebo hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje, asi tak, aby byly kuličky do poloviny ponořené a smažte je, alespoň 4 minuty středním plamenu.
  5. Falafel podávejte se zeleninou, salátem a nejlépe ještě horké. Namáčet kuličky můžete do jakéhokoliv oblíbeného dipu, ale nejlepší je dresing ze sezamové tahiny pasty a citronové šťávy.

Nutriční hodnoty (1 x kulička)

Energ. hodnota: 52.59 kcal | Protein: 2.56 g | Sacharidy: 7.80 g | z toho cukr: 1.42 g | Tuk: 0.70 g | z toho nas. MK: 0.07 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3581-falafel-z-cizrny