Kváskový chléb s podmáslím

Přidávejte podmáslí do receptů na domácí chleba. Chleba bude vláčný a vydrží déle čerstvý. Přidání podmáslí obohatíte chleba a důležité vitamíny a minerály. K výrobě se dá použít klasická pšeničná mouka, žitná mouka, špaldová mouka nebo jejich kombinace.

Ingredience (30 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme rozkvas z kvásku, mouky a vody. Podle typu kvásku (žitný, pšeničný) dáme odpovídající typ mouky na rozkvas. Promícháme a necháme přes noc rozkvasit. Následně odebereme 2 lžíce kvásku pro příští pečení.
  2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Vodu přidáváme až nakonec, podle toho, jestli je potřeba. Každý typ mouky potřebuje jiné množství vody. Vznikne hutné a lepivé těsto. Necháme 4 hodiny kynout.
  3. Vymažeme chlebovou formu sádlem, dáme těsto do formy. Necháme 2 hodiny kynout.
  4. Přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 240 °C. Vypneme troubu, necháme 15 minut v teple a vyklopíme z formy.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 96.26 kcal | Protein: 2.66 g | Sacharidy: 17.58 g | z toho cukr: 1.42 g | Tuk: 1.27 g | z toho nas. MK: 0.21 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3577-kvaskovy-chleb-s-podmaslim