Uzený hovězí jazyk je velmi jemné maso výrazné chuti. Můžeme ho podávat vařený, dušený i pečený.
Ingredience (4 x porce)
Kaše
Postup přípravy
Uzený jazyk opláchneme, vložíme do tlakového hrnce.
Přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy, stroužky česneku a zalijeme vodou.
Tlakový hrnec uzavřeme, na sporáku přivedeme k varu a necháme vařit zhruba 1 hodinu. Poté tlakový hrnec odstavíme a necháme dojít ještě asi 20 minut dokud nevyprchá všechen tlak a budeme moct hrnec otevřít.
Po vyndání z hrnce, jazyk vložíme do misky se studenou vodou a oloupeme kůži.
Brambory si oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme do měkka.
Měkké brambory scedíme, přidáme máslo a šleháme. Po chvíli přidáme ohřátou smetanu, nastrouhaný křen a kaši důkladně vyšleháme.
Na talíř dáme kaši, přidáme na plátky nakrájený jazyk a při podávání ozdobíme čerstvou petrželkou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,246.96 kcal |
Protein: 64.89 g |
Sacharidy: 42.39 g |
z toho cukr: 4.50 g |
Tuk: 87.38 g |
z toho nas. MK: 37.27 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3564-uzeny-hovezi-jazyk-s-bramborovo-krenovou-kasi