Křehké máslovo – rumové koláčky

Recept na úžasně křehké koláčky s vláčnou náplní vonící rumem a máslem. Použitelné jako slavnostní nebo i svatební. Potěšíte jimi každého milovníka cukroví.

Ingredience (50 x porce)

Žmolenka

Na namáčení koláčků

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr a droždí. Suchou směs promíchejte a pak přidejte mléko, změklé máslo a žloutky. Pokud by se vám zdálo těsto suché, zřeďte trochou tuzemského rumu. Nechte těsto asi půl hodiny odpočinout.
  2. Nyní si těsto rozválejte na cca 3 cm silný plát a vykrajujte pomocí vykrajovátka na cukroví stejná kolečka. Rozmístěte je na plech vyložený pečícím papírem a prstem do nich vytlačte důlek. Pak je potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Koláčky pak lžičkou nebo cukrářským pytlíkem plňte náplní. Nešetřete, náplně by mělo být stejně jako těsta. Navrch posypte koláčky drobenkou, je potřeba ji trochu přimáčknout, například na makové by nedržela.
  4. Koláčky pečte v troubě rozehřáté na 200 °C dozlatova, stačí 7 – 10 minut. Ještě horké koláčky máčejte ve směsi rumu a rozpuštěného másla, odkládejte na mřížku a cca po půl hodině je pocukrujte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou koláčky odleželé přes noc, vyprchá z nich štiplavost alkoholu a zůstane jen rumový nádech.
  5. Maková náplň: Do 100 ml mléka zamíchejte 3 lžíce moučkového cukru, lžičku skořice a lžíci švestkových povidel, přidat můžete perníkové koření, pokud ho máte rádi. Směs svařte do husté konzistence. Po uvaření nechte vychladnout a plňte koláčky.
  6. Tvarohová náplň: 250 g plnotučného tvarohu (nejlépe kostka ne ve vaničce) smíchejte s 50 g moučkového cukru, sáček vanilkového cukru, 1 vejce a citronovou kůru z jednoho citronu a vyšlehejte. Pro pevnější strukturu po upečení je možné požít lžičku kukuřičného škrobu.
  7. Povidlová náplň: 200 g povidel smíchejte se lžící rumu, přidejte lžičku skořice a zahustěte strouhaným perníkem.
  8. Jablková náplň: 3 středně velká jablka oloupejte a odstraňte jádřince, pak je nakrájejte na kostky a v hrnci je promíchejte se lžící cukru (vynechte v případě velmi sladkých jablek), lžičkou citronové kůry a lžičkou šťávy. Jablka trochu podlijte vodou a uvařte do měkka. Nakonec směs rozmixujte s hrstí dětských piškotů.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 160.00 kcal | Protein: 1.72 g | Sacharidy: 12.73 g | z toho cukr: 3.83 g | Tuk: 10.23 g | z toho nas. MK: 6.32 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3552-krehke-maslovo-rumove-kolacky