Čokoládová třešňová galetka

Pokud máte rádi třešně a čokoládu, pak si tuto galetku zamilujete. Chuťově bohatá máslová čokoládová krusta s třešňovou náplní je ideální dezert v období, kdy je nadbytek třešní skoro na každé zahradě. Pokud máte višně, lze je použít stejně tak, jen je dobré počítat s jejich kyselejší chutí. A pokud nemáte zahradu a vlastní třešně, klidně lze použít ty mražené.

Ingredience (8 x porce)

Náplň

Postup přípravy

  1. Začněte nejprve těstem na krustu. Ve velké míse promíchejte mouku, kakao, cukr a sůl. Poté vmíchejte olivový olej a zapracovávejte, dokud nebude těsto připomínat konzistencí drobenku. Pak přidejte máslo nakrájené na kousky a první 2 lžíce ledové vody.
  2. Na lehce pomoučeném vále vypracujte ručně těsto, které bude připomínat čokoládové linecké. Vytvarujte ho do obdélníku tlustého asi 2 cm a přeložte ho na třetiny jako dopis. Pak opět vyválejte a znovu třikrát přeložte. Zopakujte ještě 2x. Pak těsto zabalte do potravinářské folie a dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny.
  3. Mezi tím, co se chladí těsto, připravte náplň. Polovinu třešní dejte do malého hrnce spolu s trochou vody, cukrem, citronovou šťávou a kukuřičným škrobem. Směs vařte na mírném plamenu za občasného míchání, dokud není hustá jako džem. Pak hrnec sundejte z plotny a vmíchejte zbytek třešní a mandlový extrakt.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem. Nyní si na lehce pomoučené ploše vyválejte těsto zhruba do šířky 3 mm. Přeneste jej na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed rozprostřete třešňovou náplň. Strany těsta přeložte směrem ke středu koláče přes náplň.
  5. Těsto můžete potřít našlehaným vaječným bílkem, ale není to nezbytně nutné. Po okrajích nasypte sekané mandle. Koláč pečte 35 – 45 minul, dokud není krusta křupavá. Po upečení nechte zcela vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 205.69 kcal | Protein: 2.71 g | Sacharidy: 25.57 g | z toho cukr: 12.12 g | Tuk: 10.33 g | z toho nas. MK: 4.74 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3540-cokoladova-tresnova-galetka