Kari a nudle ramen

Čerstvá zelenina, nudle, vývar, kokosové mléko a koření – to je vše co vám stačí k přípravě jednoduchého a rychlého tzv. comfort food, tedy jídla, které se jí z misky pod dekou na gauči ve chvíli, kdy se potřebujete zahřát. Hustá polévka uspokojí každého jedlíka. Je veganská a ze samých zdravých ingrediencí. Pokud budete mít čas a chuť můžete si připravit i domácí ramen nudle. Jinak můžete použít nudle koupené v supermarketu a připravit je podle návodu na obalu.

Ingredience (4 x porce)

Domácí ramen nudle

Postup přípravy

  1. Nejdříve ze všeho si všechny ingredience omyjte a nakrájejte na kousky. Připravte si k ruce koření, a pokud budete dělat i domácí ramen nudle, začněte jimi.
  2. U asijských receptů je důležité rychle restovat a míchat, tak je dobré mít vše připraveno. Zabráníte tak převaření zeleniny a ta zůstane křehká, čerstvá, plná vitamínů, a zachová si svěží chuť.
  3. Mrkev tedy nastrouhejte, česnek i zázvor nakrájejte na tenké plátky, hrášek nechte celý, houby nakrájejte na plátky, vymačkejte limetu.
  4. V hrnci rozehřejte na střední teplotu sezamový olej. Pak přidejte cukrový hrášek a houby. Osolte a opepřete. Restujte za stálého míchání na mírném plamenu zhruba 3 minuty.
  5. Pak přidejte kari pastu, kari koření, česnek a zázvor. Restujte a míchejte další asi 1 minutu. Koření a pasta by měly rovnoměrně obalit všechny suroviny v hrnci. Nyní vmíchejte zeleninový vývar a kokosové mléko, dochuťte solí a pepřem.
  6. Polévku přiveďte k varu a přidejte nudle ramen. Nyní vařte 5 minut, aby se nudle provařily. Nakonec vmíchejte šťávu z limety a servírujte posypané chilli papričkou a koriandrem.
  7. Domácí ramen nudle: Připravte si 200 g chlebové pšeničné mouky, 100 g vody a lžičku jedlé sody. Nyní vezměte sodu (nejlépe větší množství, zbytek lze uchovat), nasypte ji do zapékací misky nebo jiné nádoby a hodinu ji na 120 °C pečte. (vznikne tak uhličitan sodný). Lžičku pečené sody rozpusťte ve 100 g vody a přidejte mouku.
  8. Za pomocí robota a hnětacího háku udělejte směs, která bude připomínat žmolenku. Tuto směs pak musíte zmáčknout do koule a nejméně 5 minut ručně hníst. Pokud bude potřeba, přidejte malinko vody. Uhnětené těsto nechte hodinu odpočívat v lednici, ideálně přes noc.
  9. Nakonec těsto vyválejte na tenký plát a buď na strojku na těstoviny, nebo nožem vytvořte tenké nudle. Pokud máte zkušenost s přípravou domácích těstovin, bude to pro vás hračka.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 511.82 kcal | Protein: 9.68 g | Sacharidy: 49.18 g | z toho cukr: 11.84 g | Tuk: 29.75 g | z toho nas. MK: 22.10 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3539-kari-a-nudle-ramen