Zapečené těstoviny s olivami a rajčaty

Zapečené těstoviny mají mnoho podob a existuje mnoho receptů. Těstoviny z níže uvedeného receptu jsou úžasně šťavnaté, a pokud nemáte v oblibě olivy, lze je nahradit například za kapary nebo papriku. Maso je v základu hovězí, hodí se více vzhledem k nižší tučnosti než vepřové, protože v receptu je smetana na šlehání, která je tučná sama o sobě dost. Jako u každého receptu z těstovin platí, že velmi záleží na kvalitě použitých surovin. Snažte se proto použít dobré olivy i kvalitní maso, chuť pak bude dokonalá. Těstoviny před pečením povařte maximálně na skus, budou se pak péci v tuku z masa a ve smetaně a ještě se provaří.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte hovězí mleté maso, osolte, opepřete a ochuťte lžičkou oregana. Restujte, dokud se nerozpadne a nebude hotové ze všech stran.
  2. Pak maso podlijte vývarem a nechte alespoň hodinu pod pokličkou dusit do měkka. Mezitím si nakrájejte rajčata na kostky a olivy na kolečka. Nakrájejte i šunku a nastrouhejte sýr. Těstoviny uvařte maximálně al dente v osolené vodě a slijte vodu. Nechte je zatím stranou. Aby se vám neslepily můžete je promíchat se lžící olivového oleje.
  3. Až budete mít hotovou masovou směs, začněte skládat vrstvy do zapékací mísy nebo do pekáče. První dejte na dno vrstvu mletého masa, na něj poházejte šunku, olivy a nakrájená rajčata, nakonec vrstvu těstovin. Takto střídejte, dokud máte suroviny. Ideální je zakončit vrstvou masa. Nakonec posypejte strouhaným parmazánem a zalijte rovnoměrně smetanou na šlehání.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 40 minut, dokud se nevsákne smetana. Ze začátku je dobré pekáč přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipekl sýr.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 803.77 kcal | Protein: 45.84 g | Sacharidy: 49.53 g | z toho cukr: 5.19 g | Tuk: 45.95 g | z toho nas. MK: 25.16 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3492-zapecene-testoviny-s-olivami-a-rajcaty