Bramborová fritata

Fritata je pokrm, se kterým se můžete potkat v Itálii nebo ve Španělsku. Podává se k snídani nebo jako lehčí večeře. V nejjednodušší verzi je to v podstatě vaječná omeleta, kdy rozšlehaná vejce nalijete do tukem vymazané pánve a na nízkém plamenu necháte vaječnou směs ztuhnout a neobracíte ani neskládáte jako omeletu. Bramborová fritata je již více sytý pokrm, který zastane normální teplé jídlo.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Jako první si uvařte brambory v osolené vodě do měkka. Je celkem jedno, zda je oloupete nebo budete vařit ve slupce, důležité je, abyste je pak pro přípravu fritaty měli nakrájené na plátky.
  2. Mezitím si nakrájejte obě cibule na tenké proužky nebo kolečka. Dále rozehřejte troubu na 180°C.
  3. Až budete mít připravené brambory, rozehřejte si pánev. Na pánvi rozpusťte máslo a restujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Až bude hotová cibule, přidejte bylinky a sušená rajčata. Směs nechte rozvonět. Pokud budete používat špenát, nechte ho na pánvi zavadnout.
  4. Nyní si připravte druhou pánev. Měla by mít odnímatelný držák nebo by měla být litinová. Fritata se bude dopékat v troubě, tak aby byla pánev pro toto použití vhodná. Použít můžete samozřejmě i zapékací mísu nebo koláčovou formu. Jen by měla mít dno, které udrží tekutější náplň a neproteče.
  5. Na dno litinové pánve nebo formy rozprostřete restovanou cibulku, sušená rajčata a bylinky popřípadě špenát. Jako druhou vrstvu použijte brambory nakrájené na plátky silné cca 1 cm. Jako třetí vrstvu opět cibulkovou směs.
  6. Pokud máte formu menšího průměru, ale vyšší, vrstvěte, dokud vám nedojdou suroviny. Střídat vrstvy můžete i v případě, že máte množství na více porcí.
  7. V misce si rozšlehejte vejce se smetanou nebo mlékem, osolte, opepřete a nalijte do formy. Jako poslední vrstvu použijte nastrouhaný sýr.
  8. Fritatu vložte do předehřáté trouby a podle její velikosti zapékejte 20 – 25 minut, dokud nebude vejce tuhé. Po upečení krájejte klíny a podávejte s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 283.55 kcal | Protein: 17.35 g | Sacharidy: 26.05 g | z toho cukr: 6.10 g | Tuk: 11.05 g | z toho nas. MK: 5.46 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3486-bramborova-fritata