Domácí libečková pasta nejen na zimní období

Milujete silný vývar a z něj linoucí se vůni čerstvých bylinek, jako jsou například pažitka, petrželka, ale v neposlední řadě také libeček? Zbystřete! Silnou a jedinečnou vůni libečku nejen ve vývaru si můžete vychutnávat i po celou zimu. Lze si z něj totiž připravit domácí libečkovou pastu, jenž v lednici vydrží po celou zimu i déle. A jak na to? To se dozvíte o kousek níž.

Libeček se řadí mezi silně aromatické byliny, jenž na své bylinkové zahrádce pěstuje snad každý zahrádkář. Na lidské tělo působí velmi blahodárně. Nejen, že průběžně čistí lidský organismus a zlepšuje krevní oběh, ale také pomáhá rozpouštět žlučové kameny. A účinků libečku na lidské zdraví existuje mnoho a mnoho dalších.

Ingredience (1 x sklenice)

Postup přípravy

  1. Libeček důkladně omyjeme, aby se nám připravená pasta v mžiku nezkazila a naše práce nepřišla "vniveč". Listy libečku nakrájíme či natrháme nahrubo a dáme do mixéru. K nim přidáme i hrubozrnnou sůl a polovinu oleje. Směs začneme mixovat. Je nutné ji průběžně promíchat, aby se rozmixovaly všechny kousky nakrájeného libečku. Postupně také přiléváme zbytek olivového oleje.
  2. Jakmile se z uvedených 3 surovin začne tvořit hrubá pasta, můžeme přestat mixovat a vpravit ji do malých skleniček. Tyto by měly být důkladně vyvařené a suché.
  3. Na samý závěr libečkovou pastu ve sklenicích zalijeme kapkou olivového oleje a uzavřeme.
  4. Takto připravená libečková pasta vydrží v lednici až po dobu jednoho roku, jak je již nahoře zmíněno. Avšak při jejím postupném odebírání do polévek a dalších pokrmů musíme být opatrní a vždy používat čistou lžičku!

Nutriční hodnoty (1 x sklenice)

Energ. hodnota: 656.37 kcal | Protein: 0.00 g | Sacharidy: 0.00 g | z toho cukr: 0.00 g | Tuk: 74.25 g | z toho nas. MK: 10.25 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3485-domaci-libeckova-pasta-nejen-na-zimni-obdobi