Dort z červené řepy a čokolády

Tímto dezertem nadchnete i zaryté odpůrce červené řepy, neb není vůbec poznat, že v něm je. Mám to osobně vyzkoušené na svém otci, který sice jako nadšený zahrádkář řepu pěstuje, ale nikdy ji nejí. Když jsem mu kus tohoto zákusku ukrojila ke kávě, velmi si jej pochvaloval a dokonce si přidal. Že je v něm obsažena právě červená řepa, mu zůstalo samozřejmě utajeno. K přípravě můžete využít řepu čerstvou, kterou si musíte předem uvařit, nebo lze zakoupit řepu již vařenou a vakuově balenou. Pokud máte přísun řepy z domácí zahrádky, po sklizni si řepu uvařte, oloupejte, nahrubo nastrouhejte a zamrazte odváženou porci určenou na pozdější přípravu dortu, a to třeba i v zimním období.

Ingredience (12 x porce)

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si tukem vymazanou a moukou vysypanou formu na dort.
  2. Uvařenou a chladnou řepu nastrouhejte na struhadle nahrubo.
  3. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
  4. Než se čokoláda rozpustí, vyšlehejte v míse celá vejce, cukr a vanilkový cukr do světlé nadýchané pěny. Na nejnižší rychlostní stupeň mixéru do směsi pomalu zašlehejte čokoládu a sypkou směs z prosáté mouky, prášku do pečiva, sody, soli a kakaa.
  5. Přidejte do těsta strouhanou řepu, citrónovou kůru a olej (nebo rozpuštěné zchladlé máslo). Vše vařečkou opatrně promíchejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
  6. Nalijte do dortové formy a pečte při 180 °C asi 45 minut. Zda je dort dostatečně upečený, vyzkoušejte pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit.
  7. Vychladlý dort polijte čokoládovou polevou a po obvodu ozdobte poskládanými půlkami vlašských ořechů. Efektivně vypadá i dozdobený jedlými květy (třeba fialkami) nebo hoblinkami z bílé a tmavé čokolády.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 384.04 kcal | Protein: 5.23 g | Sacharidy: 50.39 g | z toho cukr: 35.89 g | Tuk: 18.45 g | z toho nas. MK: 3.14 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3483-dort-z-cervene-repy-a-cokolady