Zelí je vitamínová bomba a v naší kuchyni se používá již po staletí. Vyzkoušejte maďarský recept na listy plněné mletým masem a pečené v rajčatovo - zelné omáčce s klobáskou. Klobásku volte pikantní maďarskou, čabajku nebo klidně použijte paprikáš.
Ingredience (8 x závitek)
Postup přípravy
Nejprve ze zelí oddělte 8 velkých pevných pěkných listů, které nejsou natržené a nijak poškozené. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a listy do ní ponořte, není třeba je vařit. Pak listy vytáhněte a zchlaďte je v ledové vodě, aby nezhnědly. Listy osušte a rozprostřete na pracovní plochu.
V dostatečně velké pánvi opečte na másle na jemno nakrájenou cibuli a česnek, pak přidejte kmín, papriku a bobkové listy. Až se koření rozvoní, dejte pozor ať se vám nepřipálí paprika, zhořkla by. Vyjměte bobkové listy a směs stáhněte z plotny. Přendejte do mísy a přidejte oba druhy masa a rýži. Dobře osolte a opepřete. Promíchejte, aby se vše dobře obalilo kořením a propojilo s rýží.
Masovou směs rozdělte na osm dílů a každý zabalte do zelného listu tak, že dovnitř zahnete pravý i levý kraj a pak zarolujte (podobně, jako když balíte jablečný závin). Závitky pak pokládejte (spojem dolů) do zapékací mísy nebo pekáče.
Mezi závitky dejte na kolečka nakrájenou klobásu, na jemno nakrájené zelí z cca půlky hlávky, zalijte rajčaty, vínem a ochuťte solí a pepřem. Pod pokličkou nebo pod alobalem pečte 45 minut na 180 °C. Podávejte s bílým pečivem a navrch dejte velkou lžíci zakysané smetany.
Nutriční hodnoty (1 x závitek)
Energ. hodnota: 432.97 kcal |
Protein: 22.33 g |
Sacharidy: 14.00 g |
z toho cukr: 7.37 g |
Tuk: 29.98 g |
z toho nas. MK: 12.97 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3482-plnene-zelne-listy