Tradiční české buchty jsou výbornou svačinkou. Nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé. Základem úspěchu je dlouhé kynutí a krátké pečení. Buchty cukrujte až před podáváním jinak rychle tvrdnou.
Ingredience (25 x porce)
Náplň
Postup přípravy
Pro české buchty můžete použít čerstvé i sušené droždí. Také ze sušeného droždí je dobré připravit kvásek, ačkoliv to není nutné. Smícháme vlažné mléko se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky. Rozšleháme s droždím a necháme 10 minut v pokojové teplotě.
Do robotu na hnětení dáme mouku s cukrem a necháme chvíli prohazovat. Máslo necháme změknout.
Do mouky přidáme cukr, vejce, kvásek a změklé máslo. Vše necháme promísit, nechejte v robotu minimálně 15 minut na hnětení. Těsto nebude lepit. Můžete přisypat mouku, záleží na velikosti vajec a kvalitě másla.
Hotové dejte na hodinu kynout. Po vykynutí promíchejte vařechou a dejte kynout na další hodinu.
Velký zavírací pekáč si vymažeme máslem a připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem a mlékem v kastrůlku. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut.
Těsto rozválíme a můžeme buchty buď vykrajovat velkou sklenicí nebo jen tvarovat ručně.
Do každé buchty zabalíme náplň a skládáme na pekáč. Uzavřeme v pekáči a necháme 20 minut kynout.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 208.45 kcal |
Protein: 5.27 g |
Sacharidy: 23.86 g |
z toho cukr: 6.75 g |
Tuk: 9.36 g |
z toho nas. MK: 3.50 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3479-ceske-buchty-s-makem