České buchty s mákem

Tradiční české buchty jsou výbornou svačinkou. Nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé. Základem úspěchu je dlouhé kynutí a krátké pečení. Buchty cukrujte až před podáváním jinak rychle tvrdnou.

Ingredience (25 x porce)

Náplň

Postup přípravy

  1. Pro české buchty můžete použít čerstvé i sušené droždí. Také ze sušeného droždí je dobré připravit kvásek, ačkoliv to není nutné. Smícháme vlažné mléko se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky. Rozšleháme s droždím a necháme 10 minut v pokojové teplotě.
  2. Do robotu na hnětení dáme mouku s cukrem a necháme chvíli prohazovat. Máslo necháme změknout.
  3. Do mouky přidáme cukr, vejce, kvásek a změklé máslo. Vše necháme promísit, nechejte v robotu minimálně 15 minut na hnětení. Těsto nebude lepit. Můžete přisypat mouku, záleží na velikosti vajec a kvalitě másla.
  4. Hotové dejte na hodinu kynout. Po vykynutí promíchejte vařechou a dejte kynout na další hodinu.
  5. Velký zavírací pekáč si vymažeme máslem a připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem a mlékem v kastrůlku. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut.
  6. Těsto rozválíme a můžeme buchty buď vykrajovat velkou sklenicí nebo jen tvarovat ručně.
  7. Do každé buchty zabalíme náplň a skládáme na pekáč. Uzavřeme v pekáči a necháme 20 minut kynout.
  8. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 208.45 kcal | Protein: 5.27 g | Sacharidy: 23.86 g | z toho cukr: 6.75 g | Tuk: 9.36 g | z toho nas. MK: 3.50 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3479-ceske-buchty-s-makem