Křupavé kváskové houstičky

Pokud pečete kváskový chléb, jistě zkoušíte i jiné pečivo, vafle nebo těsto na pizzu z kvásku. Často se stává, že zbude kvásek, pro který nemáte využití. Kváskové houstičky jsou skvělou příležitostí jak právě přebytky využít. Na tyto houstičky není potřeba kvásek předělávat na pšeničný, používá se žitný. Takže pokud máte velkou spotřebu pečiva, můžete při přípravě rozkvasu na chléb připočítat i množství pro houstičky. Pokud pravidelně používáte kvas pšeničný, použít můžete i ten.

Ingredience (10 x houska)

Na posypání

Postup přípravy

  1. Přesátou mouku promíchejte se solí, přidejte rozšlehané vejce, olej a med, přidejte rozkvas a vše nejlépe za pomoci robotu vypracujte v pružné hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy.
  2. Těsto nechte pod potravinářskou folií kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat minimálně 2 hodiny, proto s tím počítejte a pečení naplánujte časově podle toho.
  3. Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na cca 10 kousků. Kousky si odvažujte, jeden by měl mít 80 – 85 g. Pokud nebudete mít housky stejně velké, nebudou se stejnoměrně propékat.
  4. Připravte si plechy vyložený pečícím papírem a na něj odkládejte v dostatečných rozestupech kousky těsta, které v ruce vyválejte do tvaru koulí. Pokud nemáte dostatečně velký plech, použijte raději dva.
  5. Housky připravené na plechu nechte ještě alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou. Pokud máte v kuchyni chladněji, budou housky kynout déle. Můžete je během kynutí občas za pomoci rozprašovače postříkat čistou vodou.
  6. Troubu rozpalte na 230 °C. Do spodní části umístěte hlubší plech nebo pekáč, housky na povrchu nařízněte žiletkou a pak dejte do trouby. Těsně před tím, než troubu zavřete, vylijte na spodní plech hrnek vody. Dejte velký pozor, aby se voda nedostala na sklo od dvířek, mohlo by vlivem prudkého ochlazení prasknout.
  7. Housky pečte 20 minut, dokud nebudou mít krásnou zlatohnědou barvu. Před podáváním je nechte úplně vychladnout na mřížce. Správně upečené žemličky mají vydatnou střídku a křupavou kůrku.

Nutriční hodnoty (1 x houska)

Energ. hodnota: 228.91 kcal | Protein: 6.42 g | Sacharidy: 41.56 g | z toho cukr: 1.17 g | Tuk: 3.00 g | z toho nas. MK: 0.43 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3474-krupave-kvaskove-housticky