Levandulový sirup

Levandule je skvělá nejen při léčbě různých neduhů nebo jako kosmetický prostředek, ale velmi moderní je s ní také vařit. Používá se ve slané i sladké kuchyni. Oblíbené jsou levandulové sušenky, buchty, dorty, zmrzlina, muffiny i kuře s levandulí nebo doma pečený chléb s levandulovými květy.

Na vaření je vhodný také levandulový ocet nebo olej. Levandulové víno je lehké víno s narůžovělou barvou a chutí květin. Doma si můžete připravit i levandulový sirup, kterým osladíte zmrzlinu a zákusky nebo jej užívat jako lék při nachlazení.

Ingredience (1 x litr)

Postup přípravy

  1. Levandulové květy zalijte horkou vodou a nechte vymacerovat minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc.
  2. Sceďte nálev. Přidejte do něj šťávu z vymačkaného citronu a cukr. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a sirup nebude hustý. Pro větší hustotu můžete cukru ještě dosypat.
  3. Ještě teplé přelijte do láhve a zavíčkujte. Skladujte v lednici.

Nutriční hodnoty (1 x litr)

Energ. hodnota: 1,959.36 kcal | Protein: 0.92 g | Sacharidy: 505.38 g | z toho cukr: 501.10 g | Tuk: 0.25 g | z toho nas. MK: 0.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3473-levandulovy-sirup