Pampeliškový med

Pampeliška kvete podle nadmořské výšky od dubna do června krásnými květy se žlutými úbory, které v tomto období dovedou krajinu doslova rozzářit. Z pampeliškových květů je možné připravit úžasný a zdravý pampeliškový med.

Ingredience (5 x sklenic)

Postup přípravy

  1. Nasbírané květy velmi opatrně opláchněte, aby z nich nebyl vyplaven drahocenný pyl, citrony očistěte, zbavte je kúry i bílé dužiny a nakrájejte na kolečka.
  2. Květy pampelišky společně s citrony vložte do hrnce, zalijte vařící vodou a mírně povařte 10 minut, občas promíchejte. Nechte odstát 24 hodin, aby byly všechny prospěšné látky dokonale vylouhovány.
  3. Po přecezení přiveďte k varu, voda nesmí vřít, jen bublat, opatrně přisypejte cukr a míchejte do mírného zhoustnutí, zhruba 45 minut, poté plňte do sklenic, v ledničce vydrží až rok.

Nutriční hodnoty (1 x sklenic)

Energ. hodnota: 779.49 kcal | Protein: 0.98 g | Sacharidy: 200.56 g | z toho cukr: 195.72 g | Tuk: 0.20 g | z toho nas. MK: 0.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3472-pampeliskovy-med