Zapečená italská vejce s omáčkou Marinara

Zapečená vejce s italskou omáčkou Marinara se hodí jako vydatnější snídaně, nebo příjemná letní večeře. Jejich příprava je složitější než omeleta, ale většinu času jen kontrolujete, jak se pečou. Omáčka dodá vejcím příjemnou svěžest rajčat, italské bylinky dodají na pikantnosti, a pokud vám omáčka zbude, najdete pro ni uplatnění v jiných pokrmech. Pokud si omáčku oblíbíte, můžete ji navařit do zásoby a použít dle potřeby, mnoha jídlům dodá nádech slunné Itálie. Lze ji zamrazit nebo zavařit do sklenice pro bezpečné pozdější použití.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte sušené bylinky a nechte v oleji krátce rozvonět. Na cibuli s bylinkami vlijte loupaná rajčata a protlak, konzervy ještě vypláchněte vodou a podlijte jí směs v pánvi. Přidejte sůl, pepř a lžíci cukru. Vařte cca 20 minut, aby se zredukovala tekutina.
  2. Až budete mít připravenou omáčku, rozdělte ji rovnoměrně do 4 zapékacích misek. Do misky na omáčku pak vyklepněte 3 vejce a dejte do trouby na 220 °C péci.
  3. Až se vaječný bílek začne zapékat doběla, zasypte všechny misky strouhaným parmazánem. Pečte, dokud parmazán neudělá zlatavou krustu. Vejce podávejte s pečivem a posypaná čerstvou bylinkou.
  4. Tip: Italská omáčka Marinara se hodí i k použití na těstoviny. Stačí jen promíchat hotovou omáčku promíchat s uvařenými těstovinami a posypat parmazánem. Další využití omáčky je třeba jako dip na namáčení smažených kuřecích stripsů, bramborových nebo sýrových kroket, základ na pizzu, nebo jako omáčka k restovanému masu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 570.69 kcal | Protein: 28.59 g | Sacharidy: 22.29 g | z toho cukr: 13.80 g | Tuk: 40.24 g | z toho nas. MK: 10.85 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3471-zapecena-italska-vejce-s-omackou-marinara