Karamelové větrníky

Větrníky s karamelovou polevou jsou klasikou českých cukráren, pokud vás láká tuto sladkou pochoutku vyzkoušet ve vlastní kuchyni, tak neváhejte. Výsledek za námahu stojí a cenově se opravdu vyplatí. Ohromte návštěvu vlastnoručním zákuskem z poctivých surovin s láskou připravený. Pokud se bojíte odpalovaného těsta, není proč, stojí zato ho vyzkoušet pro jeho vláčnost a hebkost.

Ingredience (10 x větrník)

Krém

Poleva

Karamelová šlehačka

Postup přípravy

  1. Na přípravu si vyhraďte nejlépe dva dny. Krémy si připravte jako první, je nutné, aby byly dokonale vychlazené, proto je dobré dát je vychladit přes noc do lednice. Samo pečivo je nejlepší čerstvé a plnění vám za pomoci zdobícího sáčku nezabere mnoho času, je tedy možné zdobit těsně před podáváním.
  2. Na krém si připravte mléko a vanilku z jednoho vanilkového lusku, tekutinu přiveďte k bodu varu, ale nevařte. Do tekutiny zašlehejte cukr, mouku a žloutky. Za stálého šlehání nehte směs zhoustnout. Pak odstavte z plotny, nechte zchladnout a pak dejte nejlépe přes noc vychladit do ledničky.
  3. Na karamelovou šlehačku si nejprve rozpusťte předepsané množství cukru do zlaté tekutiny. Až karamel začne chytat barvu, přilijte 150 ml smetany de luxe a za stálého míchání ho nechte ve smetaně rozpustit na hladkou propojenou směs. Plamen udržujte mírný, ať se vám cukr nepřipálí. Karamel nechte v lednici vychladnout do druhého dne.
  4. Nyní se pusťte do přípravy těsta. Mléko, sůl a máslo pomalu přiveďte k varu. Do vroucí směsi pak přisypte všechnu mouku, stáhněte plamen a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny. Toto je právě ono odpalování těsta.
  5. Hmotu odstavte z plotny a nechte ji trochu vychladnout. Pak do mí zašlehejte postupně vejce a žloutek. Těsto musí být vychlazené natolik, aby se vám bílek nesrazil.
  6. Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech nastříkejte deset bochánků. Pomoci si můžete kružítkem, lépe pak udržíte stejnou velikost větrníků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut dokud nebudou krásně zlaté. Než větrníky vyndáte, nechte troubu trochu vychladnout, zabráníte tak tomu, aby těsto spadlo.
  7. Další den připravený karamel vyšlehejte spolu se zbylou smetanou de luxe, žloutkový krém našlehejte také. Upečené vychladlé větrníky rozřízněte podélně na poloviny a cukrářským sáčkem na spodní díl nastříkejte krém, na něj pak karamelovou šlehačku a přiklopte horním dílem.
  8. Nyní můžete větrníky pocukrovat moučkovým cukrem, nebo můžete připravit karamelovou polevu podle návodu na karamelovou šlehačkou, pouze s tím rozdílem, že již karamel nešleháte spolu se šlehačkou, ale nalijete ho na větrníky jako polevu. Karamel nelijte hned, nechte ho vychladnout, jinak se roztečou krémy uvnitř.

Nutriční hodnoty (1 x větrník)

Energ. hodnota: 525.60 kcal | Protein: 7.27 g | Sacharidy: 50.08 g | z toho cukr: 36.37 g | Tuk: 33.39 g | z toho nas. MK: 19.02 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3470-karamelove-vetrniky