Růžová marmeláda

Královnou květin je bezpochyby růže. Nádherné růžové květy se skví v letním slunci na zahradách i v parcích. Jejich příjemná vůně je cítit pokaždé, když si k nim s radostí přičichnete. Až máte skoro chuť se do květu zakousnout.

Růžové okvětní lístky se hodí jako jedlá ozdoba na dorty, dají se kandovat v cukru a je z nich také skvělá růžová marmeláda. Její původ se nachází v Bulharsku, kde připravují úžasnou voňavou marmeládu z okvětních plátků damašské růže. Pokud nemáte zahrádku a sami si ji nepěstujete, těžko se k ní dostanete. Avšak můžete si uvařit perfektní voňavou a chutnou růžovou marmeládu z růže šípkové.

Ingredience (1 x sklenice)

Postup přípravy

  1. Okvětní lístky opláchněte od pylu, namočte do vody a uvařte, dokud zcela nezměknou a nepustí barvu.
  2. Přidejte cukr a pár kapek citronové šťávy. Povařte, dokud se cukr nerozpustí a přisypejte želírovací látku, kterou pořádně rozmíchejte.
  3. V marmeládě zůstanou okvětní lístky, které se necedí a jsou plně jedlé. Ještě za horka ji nalijte do sklenic a otočte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo.

Nutriční hodnoty (1 x sklenice)

Energ. hodnota: 1,161.00 kcal | Protein: 0.00 g | Sacharidy: 299.94 g | z toho cukr: 299.40 g | Tuk: 0.00 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3467-ruzova-marmelada