Morušová marmeláda

Moruše jsou stromy, které pěstovali lidé v minulosti a díky pěstitelům objevujícím a vysazujícím staré odrůdy, jako jsou moruše, oskeruše nebo kdoule, se z nich můžeme těšit i dnes. Morušovník je strom, který pochází z Asie, kde se pěstoval jako hostitelský strom bource morušového, jehož vlákna se používají na výrobu hedvábí. Morušovník má plody bílé nebo červené, vyznačující se velkou sladkostí, proto je dobrý i na výrobu marmelád. Takže pokud máte ve svém okolí morušovník, tak si tuto znovuobjevenou pochoutku určitě uvařte.

Ingredience (5 x sklenic (250 ml))

Postup přípravy

  1. Z moruší odstraňte drobné stopky a omyjte je. Následně uvařte v malém množství vody a rozmixujte.
  2. Do rozmixovaných moruší přidejte cukr a vařte, dokud se nerozpustí, neustále míchejte.
  3. Želírovací látku rozmíchejte v troše vody v množství podle návodu na sáčku, přidejte ji do marmelády a míchejte. Přilijte citronovou šťávu a ještě za horka nalévejte do sklenic. Ty zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, ponechejte tak marmeládu, dokud nevychladne.

Nutriční hodnoty (1 x sklenic (250 ml))

Energ. hodnota: 319.26 kcal | Protein: 2.90 g | Sacharidy: 76.50 g | z toho cukr: 76.20 g | Tuk: 0.79 g | z toho nas. MK: 0.06 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3466-morusova-marmelada