Bolinho de Bacalhau - Portugalské krokety z bílé tresky

Bolinho de Bacalhau jsou vláčné bramborové krokety s rybou. Jsou pokrmem specifickým pro celé Portugalsko. Najdete je na jídelníčku každé restaurace i každé domácnosti. Předkrm, party pochutina, svačina nebo i jako hlavní chod potěší tato specialita každého milovníka ryb. Krokety se mohou naplnit sýrem a podávají se se salátem z čerstvé zeleniny.

Ingredience (30 x kroketa)

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte je na malé kostičky a uvařte do měkka. Poté je rozmačkejte do hladké hmoty a dejte vychladnout.
  2. Potom si na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Na cibuli pak pečte na kousky nakrájenou tresku, dokud nebude měkká. Může být na okrajích i dozlatova opečená, nesmí být ale syrová.
  3. Tresku natrhejte na jemné kousky, měla by se rozpadat. Pokud by se vám kousky zdály příliš velké, je možné tresku krátce mixovat ponorným mixérem.
  4. Tresku, brambory a vejce spojte v míse v hladkou hmotu. Přisypte tolik mouky, aby směs držela při sobě a po usmažení bylo těsto nadýchané. Při použití brambor varného typu C, použijte cca 6 - 7 lžic mouky. Místo mouky lze použít i jemnou strouhanku.
  5. Do směsi zamíchejte nadrobno nakrájenou petrželku, osolte a opepřete. Do každé krokety zabalte kostičku sýru. Dobře uzavřete, aby sýr při smažení nevytékal. Mezi dlaněmi vytvarujte válečky.
  6. Pokud krokety nebudete plnit sýrem, lze za pomoci dvou lžic pohodlně tvarovat noky a hned házet do oleje.
  7. Krokety smažte při střední teplotě dozlatova. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Krokety můžete i namáčet do omáčky a podávat je jako rychlé občerstvení.

Nutriční hodnoty (1 x kroketa)

Energ. hodnota: 66.36 kcal | Protein: 5.24 g | Sacharidy: 3.07 g | z toho cukr: 0.43 g | Tuk: 3.48 g | z toho nas. MK: 1.43 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3464-bolinho-de-bacalhau-portugalske-krokety-z-bile-tresky