Svěží citronový dort s ovocem

Lehký citronový korpus a sladkokyselý citronový krém, který doplňuje šlehačka a ovoce, je chuťově i vizuálně naprosto bezchybný zážitek. Citronový dort se dá doplnit jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Příprava nevyžaduje velké pekařské a cukrářské schopnosti a přesto působí velmi slavnostně a ohromí každého strávníka rafinovanou a svěží chutí. Do korpusu můžete použít podmáslí, zakysanou smetanu, ale nejlépe se osvědčil řecký jogurt. Dále je v těstě olej, pokud by vás to lákalo, nezaměňujte ho za máslo, olej zajistí větší lehkost korpusu, která se k citronové chuti hodí více než těžké máslové těsto.

Ingredience (12 x porce)

Na korpus

Na náplň

Na zdopení

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte těsto na korpus. Ve velké míse smíchejte jogurt, cukr a vejce - míchejte dokud se se suroviny nespojí v hladkou směs. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Přidejte olej a dobře promíchejte. Zpočátku se bude olej oddělovat, ale nebojte se a pokračujte v míchání dokud nebude směs opět hladká.
  2. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte 40 - 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nebude korpus dozlatova upečený. Doba pečení závisí na výkonu vaší trouby, proto pro kontrolu použijte kontrolu špejlí. Pokud bude na špejli ulpívat těsto, pečte dále. Po upečení nechte korpus vychladnout na mřížce a již vychladlý rozkrojte na tři pláty.
  3. Během pečení máte čas připravit si citronový krém. Důkladně teplou vodou omyjte citrony a najemno nastrouhejte kůru, snažte se nestrouhat bílou část, je hořká a může pak zhořknout celý krém. Do misky dejte všechny ingredience - citronovou kůru, šťávu, žloutky, máslo a cukr. Misku položte na hrnec s horkou vodou a za stálého míchání v této vodní lázni vařte do zhoustnutí. Výsledná konzistence by měla připomínat čerstvě uvařený puding. Pak nechte směs vychladnout.
  4. Nyní je čas na skládání dortu. Na podnos, na kterém budete dort servírovat, položte první plát korpusu. Použijte ten, který byl při pečení navrchu, někdy je hrbolatý a u spodního patra to vůbec nevadí. Potřete ho citronovým krémem, na krém naneste vrstvu ušlehané šlehačky a poklaďte ovocem. Takto poskládejte celý dort. K citronu se velmi hodí borůvky a ostružiny, zdobit ale můžete čímkoliv, co máte rádi.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 452.31 kcal | Protein: 6.61 g | Sacharidy: 41.06 g | z toho cukr: 28.46 g | Tuk: 29.81 g | z toho nas. MK: 13.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3463-svezi-citronovy-dort-s-ovocem