Pampeliškové víno

Pokud jste viděli film Adéla ještě nevečeřela, není pro vás pampeliškové víno žádnou novinkou. Tento lahodný nápoj se vyrábí macerací květů a kvašením čerstvého droždí. Tak vezměte košíky a vyrazte na louku posbírat ty krásné zlaté květy dřív, než odkvetou. Na zdraví!

Ingredience (4 x litr)

Postup přípravy

  1. Květy pampelišek opláchneme a odstraníme z nich broučky. Poté je spaříme 2 1/2 litry vroucí vody.
  2. Ponořené květy necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě, překryté plátýnkem, aby do macerátu nelítaly mušky a nesedal prach.
  3. Následující den pampelišky přecedíme a macerát vlijeme do většího demižonu.
  4. Dále svaříme další 2 l vody s cukrem, necháme vychladit.
  5. Až cukrový rozvar zchladne, smícháme ho s pampeliškovým výluhem.
  6. Následně do směsi vymačkáme šťávu z citronů a rozdrobíme do něj droždí.
  7. Vše dobře promícháme, demižon uzavřeme plátýnkem a necháme stát na světlém místě.
  8. Výroba vína trvá asi 6 týdnů, průběžně směs kontrolujte, jestli se v ní nedělá plíseň.
  9. Po 6 týdnech víno sceďte a stočte do lahví. Ty pak uložte do chladu (do sklepa nebo do lednice).
  10. Víno je nejlepší uležené, s jeho konzumací proto počkejte několik měsíců, klidně i let.
  11. Uležené víno může i jemně perlit, má lahodnou svěží chuť.
  12. Podávejte vždy vychlazené!

Nutriční hodnoty (1 x litr)

Energ. hodnota: 1,473.93 kcal | Protein: 1.90 g | Sacharidy: 377.68 g | z toho cukr: 375.31 g | Tuk: 0.40 g | z toho nas. MK: 0.06 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3461-pampeliskove-vino