Pokud jste viděli film Adéla ještě nevečeřela, není pro vás pampeliškové víno žádnou novinkou. Tento lahodný nápoj se vyrábí macerací květů a kvašením čerstvého droždí. Tak vezměte košíky a vyrazte na louku posbírat ty krásné zlaté květy dřív, než odkvetou. Na zdraví!
Ingredience (4 x litr)
Postup přípravy
Květy pampelišek opláchneme a odstraníme z nich broučky. Poté je spaříme 2 1/2 litry vroucí vody.
Ponořené květy necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě, překryté plátýnkem, aby do macerátu nelítaly mušky a nesedal prach.
Následující den pampelišky přecedíme a macerát vlijeme do většího demižonu.
Dále svaříme další 2 l vody s cukrem, necháme vychladit.
Až cukrový rozvar zchladne, smícháme ho s pampeliškovým výluhem.
Následně do směsi vymačkáme šťávu z citronů a rozdrobíme do něj droždí.
Vše dobře promícháme, demižon uzavřeme plátýnkem a necháme stát na světlém místě.
Výroba vína trvá asi 6 týdnů, průběžně směs kontrolujte, jestli se v ní nedělá plíseň.
Po 6 týdnech víno sceďte a stočte do lahví. Ty pak uložte do chladu (do sklepa nebo do lednice).
Víno je nejlepší uležené, s jeho konzumací proto počkejte několik měsíců, klidně i let.
Uležené víno může i jemně perlit, má lahodnou svěží chuť.
Podávejte vždy vychlazené!
Nutriční hodnoty (1 x litr)
Energ. hodnota: 1,473.93 kcal |
Protein: 1.90 g |
Sacharidy: 377.68 g |
z toho cukr: 375.31 g |
Tuk: 0.40 g |
z toho nas. MK: 0.06 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3461-pampeliskove-vino