Americký bagel

Kulatá žemlička s dírou uprostřed připomíná na první pohled donut, ale chuťově si podobné nejsou. Bagel stejně jako donut pochází ze zámoří, je ale určen zejména pro slané náplně. Pokud vás nudí konvenční nabídka pečiva, zkuste tuto specialitu. Uvidíte, že taková klasika s čerstvým sýrem a uzeným lososem zaujme každého milovníka velkých snídaní i lehkých večeří. Suroviny jsou běžně k sehnání, většinu z nich určitě již doma máte.

Ingredience (10 x ks)

Posypky

Postup přípravy

  1. Nejprve si smíchejte droždí a lžičku cukru ve zhruba 100 ml teplé vody, nechte v teple vzejít kvásek, až bude směs nadýchaná.
  2. Pak dosypte mouku a sůl a dolijte ještě cca 200 ml teplé vody. Vodu lijte postupně. Záleží na mouce, jak moc bude sát vodu, proto vodu dolívejte tak, aby těsto nebylo příliš řídké a dalo se s ním dobře pracovat.
  3. Těsto ručně nebo v robotu nechte zpracovávat cca 10 minut, dokud nebude hladké a vláčné. Poté z těsta vytvarujte kouli a uložte ji do vymaštěné mísy. Zakryjte potravinářskou folií a utěrkou a v teple nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Podle teploty ve vaší kuchyni bude těsto kynout zhruba hodinu.
  4. Předehřejte si troubu na 220 °C a těsto si rozdělte na deset bochánků. Těsto si pokud možno odvažujte, aby byly bagely stejně velké. Na moukou vysypaném válu pak z oddělených kousků vytvarujte koule a prstem nebo třeba opačným koncem vařečky utvořte dírku, kterou trochu roztáhněte, aby se při vaření a pečení úplně nezatáhla.
  5. Bagely nechte ještě chvilku pod utěrkou kynout a mezitím dejte vařit do velkého hrnce vodu se zbylým cukrem. Bagely po vykynutí po několika kusech asi 2 minuty nechte ve vodě povařit z obou stran. Ve vodě se nafouknou a utvoří si základ pro kůrku.
  6. Povařené bagely odkládejte na plech vyložený pečícím papírem, posypte je mákem, kmínem, sezamovým semínkem, slaninou nebo je nechte jen tak a v předehřáté troubě, je pečte zhruba 25 minut. Bagely by po upečení měly být zlaté, křehké a pokud na ně poklepete, měly by znít lehce dutě.
  7. Po vychladnutí můžete bagely servírovat. Nejvíce jim sluší žervé s uzeným lososem a ozdobené rukolou. Na snídani je pak skvělý bagel obložený volským okem a opečenou šunkou, lze plnit i míchanými vejci.

Nutriční hodnoty (1 x ks)

Energ. hodnota: 196.52 kcal | Protein: 4.95 g | Sacharidy: 37.93 g | z toho cukr: 4.91 g | Tuk: 1.85 g | z toho nas. MK: 0.26 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3438-americky-bagel