Parmigiana je letní pokrm, který pochází z Itálie. Jeho hlavní surovinou je lilek (Melanzane) a parmazán. Lidé často nevědí, jak lilek zajímavě a chutně připravit. Tato surovina je na našich talířích k vidění málo. Melanzane alla parmigiana, je ale velice chutná odpověď na otázku, co s lilkem. Příprava je časově náročnější, ale výsledek za to stoprocentně stojí. Ačkoliv je to zeleninové jídlo, díky sýrům je poměrně syté. V Itálii se podává hlavně jako předkrm s křupavou bagetkou. Tento pokrm můžete podávat jak horký tak studený. Vychlazený se snadno krájí a lze tak snadněji připravit vzhlednou porci nebo sousta na bagetce jako kanapku ozdobenou hoblinou parmazánu a listem bylinky.
Ingredience (3 x porce)
Postup přípravy
Oba neoloupané lilky nakrájejte na tenká kolečka a osolte. Pak nechte vypotit přebytečnou tekutinu, jako když připravujete cuketu, jen lilek pouští tekutiny o mnoho méně.
Mezitím si na olivovém oleji orestujte cibulku nakrájenou na jemno. Poté přidejte drcená rajčata, špetku soli a v případě potřeby dochuťte trochou cukru, aby nebyla směs příliš kyselá. Směs nechte zredukovat do konzistence řidšího rajčatového protlaku a stáhněte z ohně.
Lilky osušte a obalte v hladké mouce, následně je osmažte ve vyšší vrstvě rozpáleného rostlinného oleje. Po usmažení dávejte kolečka na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
Připravte si zapékací misku nebo menší pekáč a skládejte do něj jednotlivé vrstvy – nejprve rajčatovou směs, pak plátky osmaženého lilku, natrhanou bazalku, tenké plátky mozzarelly a nakonec posypte parmazánem. Tímto způsobem, vytvořte tři až čtyři vrstvy. Jako poslední vrstva bude rajčatová směs bohatě posypaná parmazánem.
Pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut. Podávejte pokapané kvalitním olejem s čerstvou bagetou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 570.14 kcal |
Protein: 43.91 g |
Sacharidy: 23.84 g |
z toho cukr: 16.18 g |
Tuk: 29.29 g |
z toho nas. MK: 15.81 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3436-melanzane-alla-parmigiana