Italské cuketové kuličky a 2 studené omáčky

Na konci léta je v Česku vždy velká úroda cuket všech druhů a velikostí. Často již nevíte na jaký způsob cuketu připravit. Vyzkoušejte recept na italské cuketové kuličky, které můžete servírovat se studenou omáčkou samotné, případně s bagetkou nebo s bramborem a tatarkou, tak jak jsme u cukety zvyklí. Místo parmazánu a eidamu lze použít i mozzarellu nebo fetu. Na pikantnosti dodá i gorgonzola nebo jiný sýr s modrou plísní. Z uvedeného receptu uvaříte 4 porce.

Ingredience (4 x porce)

Omáčka 1

Omáčka 2

Postup přípravy

  1. Cuketu nahrubo nastrouhejte, prosolte a nechte vypotit přebytečnou vodu. Je to důležité pro dobrou konzistenci kuliček. Nastrouhejte si eidam i parmazán, kopr nasekejte nadrobno, cibuli nakrájejte na tenké proužky a pórek nakrájejte na tenká půlkolečka. Pórek po nakrájení vyperte ve vodě, často bývá plný písku a hlíny.
  2. Všechny suroviny promíchejte rukama ve velké míse a válejte kuličky o průměru 4 cm. Pro odsátí přebytečné vody můžete kuličky obalit ve strouhance, ale není to nezbytně nutné.
  3. Pracujte rychle, protože cuketa pouští vodu i po vypocení a může se stát, že vám těsto zřídne. Je lepší dohustit případně strouhankou, ale můžete požít i další mouku. Myslete ale na to, že mouku je potřeba tepelně zpracovat a moc mouky v těstě prodlouží dobu smažení, smažte tedy potom na mírnějším plameni.
  4. Kuličky smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé na povrchu. Podávejte se studenou omáčkou.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 872.11 kcal | Protein: 32.64 g | Sacharidy: 57.66 g | z toho cukr: 17.65 g | Tuk: 55.59 g | z toho nas. MK: 19.46 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3433-italske-cuketove-kulicky-a-2-studene-omacky