Domácí vepřová šunka

Šunka, kterou si vyrobíte doma, je mnohem kvalitnější než šunka z obchodu. Šunka je měkká, šťavnatá a opravdu chutná po masu.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Plec si opláchneme, nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy.
  2. Přidáme sůl, pragandu, vodu a v hnětací míse 30 minut hněteme, aby nám maso pustilo lepkavou tekutinu.
  3. Poté si směs naplníme do šunkovaru, tak aby se nám tam nedostal vzduch. Silou maso zmáčkneme.
  4. Šunkovar si uložíme do lednice a necháme odležet 24 hodin.
  5. Druhý den vložíme do velkého hrnce s horkou vodou. Voda musí mít 70-80 stupňů. Nesmí vařit. Necháme v horké lázni 2 hodiny.
  6. Po dovaření vyklopíme a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 117.05 kcal | Protein: 19.90 g | Sacharidy: 0.01 g | z toho cukr: 0.01 g | Tuk: 4.20 g | z toho nas. MK: 1.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3398-domaci-veprova-sunka