Čokoládový dort

Tento dort je vláčný, jemný a šťavnatý. Díky vlhkosti těsta již není potřeba ho plnit nebo zdobit krémem a o to je lehčí. Promazat ho můžete meruňkovým džemem a podávat se šlehačkou na způsob Sacher dortu, polít rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou ganache a nazdobit ovocem.

Ingredience (1 x dort)

Postup přípravy

  1. V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny – prosátá mouka, kakao, soda, prášek do pečiva, sůl a cukr. Je dobré mouku s kypřícím práškem prosít víckrát, těsto pak bude o to víc nadýchané a vláčné.
  2. Nyní si v další nádobě prošlehejte vejce. Uvařenou kávu, podmáslí, olej a případný vanilkový extrakt. Obě směsi smíchejte dohromady a důkladně šlehejte například v kuchyňském robotu. Po zhruba dvou minutách získáte hladké řidší těsto.
  3. Formu na dort vystelte pečícím papírem a těsto do ní nalijte. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Kontrolujte špejlí. Po upečení nechte dort důkladně vychladnout na mřížce. Polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte ovocem dle chuti. K čokoládovému korpusu se hodí borůvky, jahody nebo banány.
  4. Tip: Pokud se rozhodnete ozdobit dort čokoládovou ganache, pak budete potřebovat 200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády a 200 g smetany ke šlehání. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky. V malém hrnci přiveďte k varu smetanu. Pak stáhněte smetanu z plotny a naházejte do ní připravenou čokoládu. Nechte chvilku stát a pak míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
  5. Polevou polijte dort. Pokud by byla poleva příliš řídká, nechte chvilku odstát. Tím jak chladne, bude houstnout.

Nutriční hodnoty (1 x dort)

Energ. hodnota: 3,843.56 kcal | Protein: 60.58 g | Sacharidy: 602.61 g | z toho cukr: 402.43 g | Tuk: 139.33 g | z toho nas. MK: 26.91 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3378-cokoladovy-dort