Másloví šneci

Nejčastěji se setkáme se šneky skořicovými s kardamomem. Je to pečivo původem ze Švédska. Šneky jsou plné másla a chuti. Náplň si můžete volit libovolně podle své preference. Skvělé je použití pistáciového másla, které je vyrobeno pouze z rozmixovaných pistácií. Stejně jako jiné ořechové máslo je dost tučné a proto při jeho použití použijte méně másla než je uvedeno v receptu, zhruba o 20 g. Těsto neztratí nic ze své křehkosti, ale nebude po upečení příliš mastné. Níže uvedený recept pracuje s omládkem. Díky němu, je v těstě méně droždí, jehož chuť může někomu vadit. Šneky lze pohodlně mrazit a ani po rozmrazení není droždí příliš znát, jak se někdy stává.

Ingredience (24 x porce (ks))

Omládek

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte omládek. Do mísy, ve které budete těsto zadělávat, nasypte uvedené suroviny, promíchejte je a nechte v teple pod utěrkou vzejít.
  2. Až budete mít vzešlý kvásek, dosypte přesátou mouku, vejce, změklé máslo a teplé mléko. Těsto vypracujte v robotu nebo ručně tak, až se bude odlepovat od mísy. Je hodně hydratované a tedy trochu lepkavé.
  3. Zhruba hodinu nechte kynout, mělo by zdvojnásobit svou velikost. Nakynuté těsto bude hodně měkké, ale na pomoučněném vále se s ním pracuje dobře.
  4. Těsto roztáhněte nebo rozválejte do obdélníku 30x50 cm a potřete náplní. Náplň umícháte z rozpuštěného másla a cukru. Příchuť dodáte například skořicí. Můžete použít strouhaný marcipán nebo ořechové máslo.
  5. Potřené těsto zarolujte do jednoho válce a krájejte na kolečka, která dávejte na plechy vyložený pečícím papírem. Kolečka na plechu případně upravte a nechte ještě 30 minut kynout. Pečte na 200°C zhruba 25 minut dozlatova.

Nutriční hodnoty (1 x porce (ks))

Energ. hodnota: 175.12 kcal | Protein: 3.05 g | Sacharidy: 22.12 g | z toho cukr: 7.12 g | Tuk: 8.19 g | z toho nas. MK: 4.93 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3351-maslovi-sneci