Pastýřský koláč

Recept na pastýřský koláč (Shepherd’s Pie) patří mezi anglickou klasiku. Je to velmi vydatné a chutné jídlo, které se jí zejména v chladných měsících. Je to jedno z takzvaných Comfort foods, tedy jídla, která se mohou jíst z misky lžící a pod dekou na gauči, u pěkného filmu, pokud zrovna nemáte náladu nebo je venku ošklivě. Náklady na uvaření jsou příjemné, a i když je potřeba trochu předvařit masové ragú, není to na přípravu náročné jídlo. Určitě ho zvládne každý.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a uvařte do měkka v dostatečně osolené vodě. Pak je rozšťouchejte a smíchejte s máslem a mlékem jako když připravujete kaši, jen trochu hustší. Nemusíte použít úplně všechno mléko, pokud by se vám to zdálo moc.
  2. Přidejte vejce a muškátový oříšek. Pak kaši vyšlehejte metlou na ručním mixéru nebo v robotu do nadýchané pěnové konzistence a dejte stranou.
  3. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, které orestujte dozlatova na lžíci oleje. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev a hrášek. Pak na směsi orestujte mleté maso. Přidejte konzervu rajčat, koření, osolte a opepřete.
  4. Nechte minimálně hodinu na mírném plameni probublávat. Pokud by se vám masová směs zdála málo ochucená, můžete podlévat vývarem nebo pro zjednodušení přidat půl kostky masového bujonu.
  5. Masové ragú by mělo ztratit přebytečnou vodu a maso by mělo být měkké. Připravte si pekáč nebo zapékací mísu a vymažte ji máslem. Na dno rozetřete masovou směs a na tu pak rozetřete kaši. Povrch kaše zvrásněte vidličkou, aby se vám lépe opekla na povrchu dozlatova.
  6. Pastýřský koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200°C.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,063.86 kcal | Protein: 41.54 g | Sacharidy: 53.57 g | z toho cukr: 13.52 g | Tuk: 72.95 g | z toho nas. MK: 19.90 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3350-pastyrsky-kolac