Cop s mandlemi a ořechovou náplní

S dětmi moc rádi připravujeme kynuté těsto, je to jako velké hraní s plastelínou. Zábavné je i připravování copu s ořechovou náplní. Množství vychází na dva copy nebo můžete vše zaplést do kruhu, věnce. A nemusíte se bát, vše se podaří hned napoprvé.

Ingredience (20 x porce)

Kvásek

Těsto

Náplň

Na cop

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme kvásek. Ve vlažném mléce rozšleháme droždí a ostatní ingredience. Vše důkladně rozšlehejte metličkou. Necháme 10 minut na teplém místě.
  2. Dáme do robotu mouku se solí a necháme pomalu míchat. Přivedeme vodu k varu, vhodíme do ní mandle a povaříme 1 minutu. Scedíme, necháme vychladnout.
  3. Do robotu přidáme hotový kvásek, změklé máslo a ostatní ingredience. Těsto dáme na hnětení a necháme jej propracovat 15 minut. Bude se odlepovat od mísy, zůstávat na hnětací metli a nebude lepit na dotek prstem.
  4. Necháme pod utěrkou asi 1 hodinu kynout.
  5. Ke konci kynutí dáme vařit mléko, přidáme ořechy a cukr. Prohřejeme a promícháme hustou kaši. Mandle oloupeme a nasekáme.
  6. Těsto rozdělíme na dva díly. Každou polovinu ještě na 3. Válečkem postupně vyválíme placku a natřeme ořechovou náplní. Od kraje zarolujeme do trubičky. Tři trubičky znovu ručně vyválíme do dlouhých válečků, polovina ořechové náplně je teď ve válečcích.
  7. Spleteme do copu a necháme 15 minut kynout na plechu.
  8. Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta. Copy dáme vedle sebe na plech nebo spojíme do věnce.
  9. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme pod alobalem na 180 °C asi 30 minut. Po 30 minutách odklopíme alobal a dopékáme do zezlátnutí. Vypneme a necháme asi 10 minut v teplé troubě.
  10. Cukrujeme až před podáváním jinak těsto rychle tvrdne.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 272.75 kcal | Protein: 6.59 g | Sacharidy: 24.77 g | z toho cukr: 4.78 g | Tuk: 15.87 g | z toho nas. MK: 5.43 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3349-cop-s-mandlemi-a-orechovou-naplni