Řecká kuřecí polévka

Tato polévka je velmi sytá a hustá a určitě stačí jako samostatné jídlo i velkým jedlíkům. Suroviny máte vždy doma a zužitkujete i zbytky, se kterými si občas nevíme rady. Těmi jsou kuřecí skelety. Často si koupíte kuře a naporcujete ho na stehna, prsa a případně křídla. Zbyde vám ale skelet, pro který je jen jeden způsob zpracování, a tím je vývar. Do polévky oberete ze skeletu i potřebné množství masa. Citron pak polévce dodá zajímavou nakyslou tečku, která není pro středoevropské polévku obvyklá. Pokud chcete chuť polévky dovést k dokonalosti, použijte na konci lžičku miso pasty, která skvěle propojí všechny chutě. Jedná se o fermentovanou pastu z ječmene a seženete ji v asijských potravinách.

Ingredience (4 x porce)

Volitelně

Postup přípravy

  1. Nejdříve si udělejte vývar. Ve dvou litrech vody 1,5 – 2 hodiny nechte pomalu vařit kuřecí skelety. Vodu dostatečně osolte, dosolovat hotový vývar a maso je již téměř nemožné.
  2. Po uvaření si nechte vývar v hrnci a oberte ze skeletů maso, to si prozatím odložte stranou.
  3. Na olivovém oleji si do zlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Použijte asi 3 lžíce oleje. Potom na orestovanou cibulku nasypte neuvařenou rýži a promíchejte. Poté zalijte připraveným vývarem a vařte asi 20 minut na mírném plamenu, dokud nebude rýže hotová.
  4. Rýže při vaření do polévky dodá poměrně dost škrobu, pokud s tím máte problém, tak můžete do polévky dát již uvařenou a propláchnutou rýži. Snížíte tím i energetickou hodnotu jinak dietního pokrmu.
  5. Až bude rýže hotová, vmíchejte do ní vejce a metlou rozšlehejte. Pak přidejte maso a šťávu i kůru z jednoho citronu. Nakonec vmíchejte miso pastu a ještě vše nechte projít varem. Servírujte s bylinkou a strouhanou kůrou z citronu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 173.00 kcal | Protein: 9.29 g | Sacharidy: 24.71 g | z toho cukr: 3.40 g | Tuk: 3.51 g | z toho nas. MK: 0.77 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3337-recka-kureci-polevka