Korejská marinovaná vejce

Asijská kuchyně je všeobecně oblíbená a Asiaté umí být velmi skromní v případě svých pokrmů. Za málo peněz lze uvařit rychlé a chutné jídlo. Korejská marinovaná vejce, jsou jedním z nich. Většinu ingrediencí na toto jednoduché jídlo najdete běžně v lednici, a pokud budete muset nějakou surovinu přikoupit, rozhodně ji ještě využijete. Pokud méně solíte, můžete použít sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Rýži můžete požít podle toho, která je vaše oblíbená. Asiaté používají často rýži jasmínovou, která je lepivá a lépe se jí hůlkami. Pokud máte raději sypké druhy rýže, použijte je.

Ingredience (3 x porce)

Postup přípravy

  1. V osolené vodě s trochou octa uvařte vejce. Po šesti minutách varu je vložte do ledové vody, abyste ve vejcích zastavili var. Vejce opatrně oloupejte. Poté si udělejte marinádu.
  2. Smíchejte dohromady vodu, sójovou omáčku sezamový olej, med. Do směsi přidejte i nadrobno nakrájenou jarní cibulku, bílou cibuli, rozmačkaný česnek, nakrájené chilli papričky. Vše dobře prošlehejte metlou, aby se chutě dobře propojily.
  3. Marinádu ochutnejte a případně nařeďte trochou vody nebo naopak přidejte oblíbenou surovinu pro větší říz. V případě, že použijete sójovou omáčku se sníženým množstvím soli, je dobré přidat více česneku, který marinádu chuťově zvýrazní a nebude potřeba dosolovat.
  4. Vejce naskládejte do uzavíratelné nádoby a zalijte je marinádou. V lednici pak nechte marinovat přes noc.
  5. Další den si uvařte rýži. Tu servírujte na misce. Na rýži položte dvě na půlku rozkrojená vejce a přelijte marinádou. Pokapejte je sezamovým olejem a posypte sezamovým semínkem a jarní cibulkou.
  6. Tip: Jídlo lze připravit i ve veganské verzi. Místo vajec marinujte tofu a namísto medu lze použít jiný sladký sirup, například z agáve nebo javorový.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 574.51 kcal | Protein: 19.87 g | Sacharidy: 80.81 g | z toho cukr: 13.23 g | Tuk: 18.18 g | z toho nas. MK: 4.23 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3336-korejska-marinovana-vejce