Koblihové kroužky

Koblihy plněné marmeládou, nebo jejich příbuzní donuty, jsou poměrně náročné na přípravu. Těsto samo o sobě je snadné. Vždy se používá kynuté těsto s hladkou moukou, ale smažení je již trošku náročnější pokud již s přípravou masopustních koblih nemáte zkušenost. Těsto se většinou lepí a po vložení do oleje může dojít k rychlému pečení nahoře, ale uvnitř může být těsto syrové. Níže uvedený recept na koblihové kroužky je snazší. Ale chuťový výsledek se rovná koblihám klasického tvaru.

Ingredience (30 x porce)

Na posypání

Postup přípravy

  1. V míse si nejprve zadělejte na kvásek. Použijte droždí, cukr krupici a zhruba polovinu množství mléka. Suroviny promíchejte, zakryjte folií a dejte do tepla. Zhruba za půl hodiny vám směs nabobtná.
  2. Do mísy, ve které budete zadělávat těsto, nasypte mouku. Do mouky udělejte důlek, do kterého nasypete zbytek cukru, přidáte vejce, kvásek a zbylé mléko.
  3. Poté vypracujte hladké pružné těsto. Pokud můžete, svěřte práci robotovi a těsto v něm nechte zpracovávat asi 10 minut hnětacím hákem na nižší rychlost, dokud se nebude odlepovat od stěn a nebude kompaktní. Nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 50 minut.
  4. Po vykynutí si podsypte pracovní plochu hladkou moukou a vyválejte z těsta plát silný asi 1 cm. Pak si vezměte vykrajovátko na perníčky nebo sklenici a vykrajujte kolečka o velikosti asi 5 - 8 cm v průměru, do kterých pak ještě vykrojte uprostřed menší kolečko, tak aby vám vznikl kroužek. Na vnitřní vykrajování můžete použít víčko z PET lahve.
  5. Hotové kroužky si odkládejte na pomoučněný vál nebo pečící papír a přikryjte utěrkou nebo folií a nechte je ještě cca 20 minut kynout..
  6. Připravené kroužky vkládejte opatrně do hrnce s vysokou vrstvou rozehřátého oleje. Pečte dozlatova a odkládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. V míse si smíchejte moučkový cukr a skořici a hotové koblížky ve směsi obalte.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 85.76 kcal | Protein: 2.76 g | Sacharidy: 15.22 g | z toho cukr: 1.76 g | Tuk: 1.15 g | z toho nas. MK: 0.28 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3321-koblihove-krouzky