Čaj matcha: Jak jej nejlépe připravit?

Japonský tradiční čaj z jemně namletých zelených lístků se v poslední době těší velké oblibě i v Evropě. A není divu – čaj matcha obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, zejména antioxidantů. Pravidelná konzumace čaje matcha může pomoci v boji s nadbytečnými kily nebo zlepšit stav pokožky. Naučte se správně připravovat tento super nápoj!

Před několika lety se zelený prášek čaje matcha začala objevovat všude - v matcha latté, zmrzlině, smoothies, sušenkách, čokoládě a dalších. Třebaže je rozmanitost nápojů a jídel s přidaným čajem velmi rozmanitá, chuť matchy si nejlépe vychutnáte v podobě tradičního nápoje - čaje matcha - který vzniká šleháním horké vody spolu s práškem matcha tak, že vznikne výživný čaj s jemnou pěnou na vrchu.

Takto připravená matcha po ránu doslova „nakopne" vaše tělo, nastartuje organismus, popožene trávení a vyčistí mysl - a to bez negativních účinků, jako je podrážděný žaludek nebo rychlý pokles energie, jak tomu bývá v případě kávy.

Matcha je energizující a uklidňující zároveň. Prostě perfektní způsob, jak začít den. Nicméně musíte vědět, jak na přípravu matchy tak, abyste zachovali všechny její zdraví prospěšné látky.

V následujícím článku zjistíte, jak správně připravit čaj matcha spolu se základním receptem, který můžete dle chuti obměňovat.

Co je to matcha?

Pokud ještě matchu neznáte, jedná se o japonský zelený čajový prášek vyrobený z jemně rozdrcených sušených čajových lístků. Má mírně nahořklou, rostlinnou chuť a zářivě zelenou barvu, která je důsledkem vysokého množství chlorofylu v listech. Po staletí je základním kamenem tradičních japonských čajových obřadů, nicméně čaj matcha se nedávno stal velmi oblíbený v Evropě - a to díky svým povzbuzujícím účinkům a zdravotním přínosům.

Běžný zelený čaj je již propagován jako nálož antioxidantů, nicméně čaj matcha má ještě mnohem více výhod. Zde je důvod - pokud připravujete jiné formy zeleného čaje, namočíte listy do horké vody a poté je vyhodíte. Když připravujete matchu, zašleháte prášek do horké vody nebo mléka. Výsledkem je, že při vypití zkonzumujete vlastně celý čajový list. Antioxidanty, které čaj obsahuje, mohou snížit krevní tlak, snížit riziko srdečních onemocnění nebo dokonce zrychlit metabolismus. Jaké jsou další účinky matchy?

Blahodárné účinky čaje matcha na lidské zdraví

A jak je to s kofeinem? Matcha sice obsahuje více kofeinu než běžný zelený čaj, ale nedráždí žaludek ani se po ní netočí hlava, jako po silné kávě. Matcha vyvolává pocit zvýšené energie a hlubšího soustředění, ale přesto zanechává tělo klidné.

Základní druhy čaje matcha

Ne všechny čaje matcha jsou si rovné. První nákup čaje matcha může být matoucí - existuje tolik značek, které se velmi liší v kvalitě. Hledejte takový čaj matcha, který kromě prášku z namletých čajových lístků neobsahuje nic jiného (cukr, sušené mléko).

Kromě toho je nejvýznamnější rozdíl mezi ceremoniální a kulinářskou matchou (matcha na vaření).

Pamatujte, že matcha nevydrží věčně. Čaj nemá nijak zvlášť dlouhou trvanlivost. Jakmile ji otevřete, spotřebujte ji do 2 měsíců, jinak začne ztrácet barvu a chuť. Doporučujeme raději kupovat v malém množství a pro zachování čerstvosti skladovat v lednici.

Možná si budete chtít pořídit metličku na šlehání čaje matcha. Pokud si matchu připravujete často, doporučujeme investovat do bambusové metličky zvané chasen. Její speciální design dokáže čaj zbavit hrudek a na povrchu čaje vytvoří jemnou vrstvu pěny.

Tip: Pokud speciální metličku nemáte, použijte místo ní běžnou metličku nebo elektrický napěňovač mléka. Šlehání nebo míchání vidličkou nebo lžící zde nebude fungovat.

Podle chuti čaj oslaďte. Travnatá chuť umami čaje matcha může být pro někoho zvláštní. Pokud s konzumací čaje matcha začínáte, neváhejte přidat pár kapek agávového sirupu nebo medu.

Jak správně připravit zelený čaj matcha?

Základní recept na zelený čaj matcha naleznete níže, nicméně vzhledem k tomu, že existuje několik triků, jak připravit čaj matcha, rovněž si můžete přečíst celý postup přípravy čaje matcha - a to krok za krokem.

Pro přípravu ideálního čaje matcha postupujte následovně:

Nejprve prášek prosejte do malé misky nebo hrnku. Prášek čaje matcha velmi snadno vytváří hrudky, proto jej vždy propasírujte, než k němu přidáte vodu. V opačném případě bude obtížné dosáhnout toho, aby se čaj rovnoměrně rozptýlil v tekutině, a váš nápoj bude hrudkovitý.

Poté zalijte prášek malým množstvím horké vody a promícháme - tak, že budete energicky šlehat ze strany na stranu, aby se prášek rovnoměrně rozptýlil ve vodě a vytvořila se na povrchu vrstva pěny. Budete-li čaj šlehat krouživými pohyby (jako když šleháte vajíčka na omeletu), váš nápoj nebude mít pěnu.

Nakonec dolijte horkou vodou nebo našlehaným mlékem. Tradiční zelený čaj matcha se připravuje pouze z prášku zeleného čaje a vody, ale můžete si také snadno připravit matcha latté - a to pokud svůj nápoj zakončíte našlehaným mlékem. Vyhýbáte-li se kravskému mléku, vyzkoušejte přidat rostlinou alternativu mléka - výborně se hodí například sojovo-ovesné mléko, které je snadné vyšlehat. Další možností je mandlové, kokosové či rýžové mléko. Znovu šlehejte do pěny, oslaďte podle chuti a podávejte!

Recept na perfektní čaj matcha

Naučte se, jak si doma připravit zelený čaj matcha! Vyzkoušejte nejprve čaj matcha bez sladidla, nicméně pokud vám bude váš čaj připadat hořký, přidejte med, agávový sirup nebo třeba kokosový cukr.

Ingredience (1 x porce)

Volitelně

Postup přípravy

  1. Prosejte matchu do hrnku nebo misky, abyste se zbavili případných hrudek.
  2. Nalijte 2 trochu horké vody. Matcha metličkou nebo malou běžnou metličkou svižně šlehejte ze strany na stranu, dokud se matcha úplně nerozpustí a navrchu nezůstane vrstva pěny.
  3. Přidejte zbývající horkou vodu nebo napěněné mléko a znovu šlehejte do pěny. Podle chuti oslaďte.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 0.00 kcal | Protein: 0.00 g | Sacharidy: 0.00 g | z toho cukr: 0.00 g | Tuk: 0.00 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3320-caj-matcha-jak-jej-nejlepe-pripravit