Palačinky z červené řepy

Řepa je velmi zdravá zelenina, kterou bychom hlavně během podzimu měli konzumovat pravidelně. Ne každému ale její chuť sedí. Vyzkoušejte recept, ve kterém se výrazné aroma řepy skoro ztratí. Udělejte si řepné palačinky! K snídani nebo k obědu. Na sladko i na slano. A jak vlastně řepa našemu zdraví prospívá? Podporuje imunitu, pomáhá při zácpě, přispívá k tvorbě červených krvinek a také zlepšuje stav nehtů, vlasů a kůže.

Palačinky naslano i na sladko

Palačinky můžete podávat buď na sladko nebo na slano. Na slano se k nim výborně hodí plátky kozího sýra, oříšky, rukola, špenát nebo třeba balsamico. Pokud máte raději sladkou verzi palačinek, naplňte je tvarohem. Polijte medem a dozdobte oříšky. K řepným palačinkám se hodí i některé marmelády, třeba ty rybízové. Místo tvarohu můžete vyzkoušet i zakysanou smetanu. Nebojte se palačinky z řepy pocukrovat. Sladká chuť se s chutí řepy vůbec nebije. A jestli máte v kuchyni dost času, vyrobte si domácí čokoládovou polevu (hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte k ní smetanu na vaření). Polevou pak palačinky přelijte. Budete překvapení, jak jsou výborné!

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Řepu nejdříve uvaříme, aby se nám s ní dobře pracovalo. Pak ji oloupeme a uděláme z ní pyré. Řepu rozmixujeme opravdu důkladně, ať nemáme v palačinkách hrudky.
  2. Poté si připravíme klasické těstíčko z mouky, mléka, vajec a špetky soli. Postupně přimícháváme k těstíčku pyré z červené řepy. Pokud víme, že chceme palačinky připravovat na sladko, můžeme do těsta rovnou přidat třtinový cukr.
  3. Z těsta smažíme na pánvi palačinky. Palačinky je vhodné smažit na řepkovém nebo kokosovém oleji, protože snesou i vyšší teploty. Nebo můžeme využít ghí. Z hotových palačinek vysajeme přebytečný tuk ubrouskem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 191.43 kcal | Protein: 8.44 g | Sacharidy: 33.45 g | z toho cukr: 3.27 g | Tuk: 2.46 g | z toho nas. MK: 0.91 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3318-palacinky-z-cervene-repy