Zdravé čokoládové lanýže pro mlsání bez výčitek

Máte mlsný jazýček, ale také sklony k přejídání a následnému tloustnutí, náběh na cukrovku nebo jinou civilizační nemoc spojenou s nezdravým životním stylem? Sladké si nemusíte odpírat, stačí k němu přistupovat chytře a používat zdraví prospěšné přírodní suroviny.

Pochutnat si můžete i na cukroví z přírodních ingrediencí, které nejenže vaše tělo nezatíží, ale naopak mu dodají řadu vitamínů a minerálních látek. Vyzkoušejte ultra zdravé čokoládové lanýže.

Následující recept na čokoládové lanýže rovněž obsahují velké množství vlákniny, naopak v nich nenajdete ani gram rafinovaného cukru. Vhodné jsou i pro celialiky – tedy osoby s nesnášenlivostí na lepek, pro vegany, nebo pro osoby, které nemohou laktózu.

Kromě toho, že je následující recept na čokoládové lanýže zdravý, je rovněž snadný – a obejde se bez vážení, pečení nebo vaření. Také jej můžete podle svého obměňovat a vykouzlit tak vždy trochu jiný chuťový zážitek.

Zdravé přísady, lahodná chuť

Hlavní ingrediencí v tomto receptu jsou čerstvé datle. Ty jsou v současné době k dostání i v běžných supermarketech. Rovněž je naleznete v prodejnách zdravé výživy nebo v obchodech s orientálními potravinami. Čerstvé datle jsou krásně měkké, šťavnaté a mají výraznou sladkou chuť, která připomíná karamel. Podaří-li se vám koupit datle typu Medjool, což je královna mezi datlemi, získáte lahodnou medovou chuť připomínající karamelky.

Datle obsahují velké množství vlákniny, minerální látky, jako je železo, měď nebo draslík, a vitamíny – zejména vitamín A a B. Nepražené a nesolené ořechy jsou naopak skvělým zdrojem zdravých tuků, rovněž obsahují vlákninu a skvěle zasytí. Kvalitní vysokoprocentní čokoláda je bohatá na hořčík, železo a opět vlákninu.

Na rozdíl od tradičních cukrovinek jsou tyto zdravé čokoládové lanýže z datlí velmi sytivé, jejich chuť je plná a uspokojující.

Alternativně

Alternativně můžete místo ořechu do datle dát půl lžičky ořechového másla, nebo kombinaci ořechu i ořechového másla. Obalovat datle můžete i v drcených oříšcích nebo pouze polít čokoládou a již neobalovat. Další možností je zcela „nahá“ přírodní varianta datlí plněných oříškem bez polití čokoládou.

Místo celých datlí můžete použít datlovou pastu, která je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Datlovou pastu si rovněž lze vyrobit doma – stačí rozmixovat čerstvé či sušené datle po podoby hladké pasty. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trošku vody.

Místo celých datlí můžete použít datlovou pastu, která je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Datlovou pastu si rovněž lze vyrobit doma – stačí rozmixovat čerstvé či sušené datle po podoby hladké pasty. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trošku vody.

Do takto vzniklé datlové pasty můžete opět zabalit ořech – vhodný je kulatý tvar (například lískový či makadamový ořech), a obalit ve skořici, kakau, strouhaném kokosu. Nebo opět ještě před obalením zalít čokoládou a poté obalit do posypky podle vlastních chuťových preferencí.

Dobrou chuť!

Ingredience (30 x čokoládový lanýž)

Na obalení

Postup přípravy

  1. Datle podélně rozpulte napůl a vyjměte pecku.
  2. Do každé poloviny datle zabalte ořech tak, aby dužina datle skryla celý ořech.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a jednotlivé půlky datle s ořechem uvnitř obalte v čokoládě.
  4. Ještě než čokoláda zaschne, posypte strouhaným kokosem, skořicí nebo kakaem.
  5. Dejte vychladit do ledničky nebo na chladné místo, dokud čokoláda neztuhne.
  6. Pro slavnostnější vzhled nebo speciální událost můžete jednotlivé lanýže servírovat jednotlivě v papírových košíčcích.

Nutriční hodnoty (1 x čokoládový lanýž)

Energ. hodnota: 33.54 kcal | Protein: 0.47 g | Sacharidy: 3.57 g | z toho cukr: 3.05 g | Tuk: 1.77 g | z toho nas. MK: 0.84 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3317-zdrave-cokoladove-lanyze-pro-mlsani-bez-vycitek