Medovníkové kuličky

Kuličky jsme poprvé zkusili na Vánoce, ale jsou výborné a vyhrávají soutěž v oblíbenosti nad vanilkovými rohlíčky. Určitě si je budeme připravovat i během roku. Na přípravu můžete použít karamelové salko nebo nechat zkaramelizovat klasické salko. Je světlejší a jemnější.

Ingredience (100 x porce)

Perníkové těsto

Krém

Na obalení

Postup přípravy

  1. Do tlakového hrnce dáme vodu, plechovku salka a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, uzavřeme hrnec a vaříme na nízkou teplotu 1 hodinu (můžete vařit rovnou pod poklicí, ale pokud není tlakový hrnec elektronický, špatně se odhadne moment varu a hůř se odpočítá celkový čas).
  2. Do změklého másla zamícháme med, perníkové koření, cukr a vejce. Prošleháme. Promícháme s moukou smíchanou s jedlou sodou.
  3. Rozválíme na několik placek a dáme péct do trouby na 200 °C na 6 až 10 minut. Hotové placky necháme vychladnout. Mezitím nameleme ořechy. Vytáhneme salko a necháme vychladnout. Pozor, neotevírejte, dokud není salko vychladlé.
  4. Placky nameleme na mixéru najemno. 50 g směsi smícháme s ořechy a necháme na obalení.
  5. Do změklého másla vmícháme salko a namletou směs. Na chvíli dáme do lednice.
  6. Tvarujeme kuličky, můžete je naplnit mandlí. Kuličky obalíme ve směsi těsta a ořechů. Dáme do košíčků nebo skládáme na misku.
  7. Směs na obalení zčásti zůstává, pokud se rozhodnete dělat větší kuličky, volte poloviční dávku. Na malé kuličky vychází akorát.
  8. Hotové kuličky skladujte v chladu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 71.77 kcal | Protein: 1.06 g | Sacharidy: 8.79 g | z toho cukr: 5.03 g | Tuk: 3.62 g | z toho nas. MK: 2.06 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3314-medovnikove-kulicky