Tradiční vánoční perníčky jsou oblíbenou dobrotou, méně oblíbené je jejich zdobení. Vyzkoušejte polévání čokoládou. Perníčky budou výborné a ozdobené za pár chvil. Pokud perníčky správně upečete, budou po upečení hned měkké. Perníčky se pečou méně než 10 minut, jakmile na plechu nabydou (nafouknou se) stačí 2 minuty a hned vyndávejte perníčky z trouby. Spodní strana perníčku musí zůstat světlá.
Ingredience (100 x porce)
Postup přípravy
V míse smícháme med se změklým máslem, cukrem a perníkovým kořením. Měla by nám vzniknout hustá kaše. Po kuse zapracujeme vejce.
V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do směsi. Nakonec dopracujeme v ruce. Množství mouky regulujte, aby těsto nelepilo. Záleží na kvalitě másla, medu i velikosti vajec.
Těsto se hněte ručně na vále, stále zabalujte a znovu stlačujte. Jakmile máte kompaktní a nelepivou hmotu, uložte jej do sáčku do lednice do druhého dne.
Před vykrajováním nechejte hodinu na kuchyňské lince. Oddělte díl a na pomoučeném vále vytvarujte kruh o výšce asi 2 mm.
Vykrajujte perníčky a skládejte na sádlem vymazaný plech nebo plech s pečícím papírem.
Můžete potřít rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pečte na 200 °C asi 7 až 10 minut.
Hotové nechejte vychládnout a polévejte rozehřátou čokoládou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 114.39 kcal |
Protein: 1.93 g |
Sacharidy: 19.86 g |
z toho cukr: 9.27 g |
Tuk: 2.80 g |
z toho nas. MK: 1.57 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3304-pernicky-polevane-cokoladou