Sezamové lavoše

Sezamové lavoše jsou zajímavou variantou snacku. Nechcete-li jíst ke všemu pouze pečivo a toužíte po změně, zkuste upéci tento křupavý plátek. Jeho původ je na blízkém východě. Příprava je snadná, není potřeba suroviny odvažovat, recept je na hrnky a vše co potřebujete je snadno k sehnání v běžném supermarketu. Polovinu bílého sezamových semínek můžete zaměnit za lněné semínko a oregano variabilně za jiné bylinky nebo koření podle vaší chuti. Lavoše jsou skvělou přílohou k pomazánkám, polévkám, salátům a sýrům.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejte na 170 °C. V míse smíchejte semínka, obě mouky, oregano a sůl. Smíchejte vodu a olej a postupně lijte do těsta. Důkladně promíchejte. Mělo by vám vzniknout vláčné měkké těsto. Pokud máte robota, svěřte práci jemu a hnětacím hákem nechte zpracovávat do požadované konzistence na středně rychlý stupeň. Pokud by bylo těsto příliš řídké a hrozilo by, že s ním bude obtížné pracovat, dosypte sezamová semínka nebo trochu celozrnné mouky. Nezapomeňte, že další mouku určitě použijete i na podsypání, proto je lepší už v začátku lít vodu postupně. Každá mouka saje vodu trochu jinak a můžete tak předejít příliš moučné chuti.
  2. Těsto rozdělte na 4 díly a každý rozválejte na co nejtenčí plát. Z plátu nakrájejte na pruhy velké asi 5x20 cm. Snažte se opravdu o co nejtenčí vyválení, lavoše pak budou krásně křupavé. Pokud budou plátky moc silné nedaly by se pak ukousnout. Těsto neobsahuje žádné droždí ani vejce a není v něm nic, co by zajistilo nadýchanost. Válejte tedy opravdu poctivě.
  3. Nakrájené pruhy přendejte opatrně na plech vyložený pečícím papírem. Pokud se vám trochu pokroutí, nevadí. Nemusí být jako podle pravítka. Na plechu lavoše potřete olivovým olejem a posypte solí.
  4. Pečte do zlatova asi 15 – 18 minut. Po vychladnutí servírujte. Lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 338.56 kcal | Protein: 6.54 g | Sacharidy: 30.91 g | z toho cukr: 0.17 g | Tuk: 19.63 g | z toho nas. MK: 2.70 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3298-sezamove-lavose