Anglický Lemon curd

Lemon curd, neboli krém z citronů, je tradičním anglickým dezertem, který můžete mlsat jen tak samostatně, anebo jej můžete přidat do všemožných koláčů. Díky své kyselkavé chuti se lemon curd skvěle hodí i do sladkého vánočního cukroví. Velmi populární je tento citronový krém zejména ve Velké Británii a ve Spojených státech. V posledních letech se s ním ale seznamují už i české hospodyňky. Proto vám přinášíme recept, jak na něj.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejdříve si nachystejte citrony. Vzhledem k tomu, že budete potřebovat jak citronovou šťávu, tak kůru z citronů, používejte výhradně bio citrony. Plodiny z ekologického zemědělství totiž nejsou chemicky ošetřené, tudíž kůra z bio citrusů je naprosto bezpečná a bez chemie. Citrony i přesto důkladně omyjte a následně nastrouhejte jejich kůru najemno. Při strouhání se vyhněte bílé vrstvě kůry, ta je příliš hořká.
  2. Z citronů poté vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku, přidejte 4 žloutky z vajec, změklé máslo a cukr. Vše promíchejte a rozpusťte ve vodní lázni. Směs z citronů, vajec, másla a cukru zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence krému.
  3. Hotový krém můžete rovnou servírovat, nebo ho můžete použít jako náplň do moučníků, nebo si ho po vychladnutí můžete uschovat do lednice a používat např. jako marmeládu na tousty nebo třeba do jogurtu. Krém vždy uschovávejte v předem sterilovaných sklenicích, aby se nezkazil. V lednici vám vydrží zhruba dva týdny, ne déle.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 210.66 kcal | Protein: 3.41 g | Sacharidy: 18.52 g | z toho cukr: 14.67 g | Tuk: 14.37 g | z toho nas. MK: 7.89 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3293-anglicky-lemon-curd