Znáte kdouli? Toto dnes trochu opomíjené ovoce obsahuje velké množství vitamínu C a minerálních látek jako třeba zinku, železa, draslíku a vápníku. Plody kdoule zlepšují trávení, staví při průjmu a ulevují od bolestí v krku. Kdoule jsou skvělé jak syrové, tak tepelně upravené. Můžete je dát do koláče anebo z nich vyrobit džem podle následujícího receptu!
Ingredience (10 x sleniček)
Postup přípravy
Kdoule umyjte, vyjměte z nich jádřince a nakrájejte je na kousky.
Kousky kdoule nasypte do hrnce a přilijte vodu (asi 1 litr).
Kdoule nechte vařit pod pokličkou tak dlouho, dokud nebudou zcela měkké.
Změklé kdoule rozmixujte a propasírujte, ať je směs na džem krásně hladká.
Přidejte k ovoci cukr a kyselinu citronovou. Vše promíchejte.
Směs vraťte zpátky do hrnce a dejte znovu vařit.
Až směs projde bodem varu, vypněte sporák a hrnec odstavte.
Horký džem plňte do předem sterilovaných sklenic.
Sklenice s džemem můžete ještě zavařit, aby džem déle vydržel.
A je to! Džem je hotový, uschovejte ho v temnu a chladu.
Nutriční hodnoty (1 x sleniček)
Energ. hodnota: 501.00 kcal |
Protein: 0.80 g |
Sacharidy: 126.78 g |
z toho cukr: 99.80 g |
Tuk: 0.20 g |
z toho nas. MK: 0.02 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3262-dzem-z-kdoule