Džem z kdoule

Znáte kdouli? Toto dnes trochu opomíjené ovoce obsahuje velké množství vitamínu C a minerálních látek jako třeba zinku, železa, draslíku a vápníku. Plody kdoule zlepšují trávení, staví při průjmu a ulevují od bolestí v krku. Kdoule jsou skvělé jak syrové, tak tepelně upravené. Můžete je dát do koláče anebo z nich vyrobit džem podle následujícího receptu!

Ingredience (10 x sleniček)

Postup přípravy

  1. Kdoule umyjte, vyjměte z nich jádřince a nakrájejte je na kousky.
  2. Kousky kdoule nasypte do hrnce a přilijte vodu (asi 1 litr).
  3. Kdoule nechte vařit pod pokličkou tak dlouho, dokud nebudou zcela měkké.
  4. Změklé kdoule rozmixujte a propasírujte, ať je směs na džem krásně hladká.
  5. Přidejte k ovoci cukr a kyselinu citronovou. Vše promíchejte.
  6. Směs vraťte zpátky do hrnce a dejte znovu vařit.
  7. Až směs projde bodem varu, vypněte sporák a hrnec odstavte.
  8. Horký džem plňte do předem sterilovaných sklenic.
  9. Sklenice s džemem můžete ještě zavařit, aby džem déle vydržel.
  10. A je to! Džem je hotový, uschovejte ho v temnu a chladu.

Nutriční hodnoty (1 x sleniček)

Energ. hodnota: 501.00 kcal | Protein: 0.80 g | Sacharidy: 126.78 g | z toho cukr: 99.80 g | Tuk: 0.20 g | z toho nas. MK: 0.02 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3262-dzem-z-kdoule