Česká klasika v podobě kynutých honzovek s použitím žitné mouky do směsi. Varianta upečená jen z žitné mouky se nám příliš neosvědčila, tato směs je příjemným kompromisem. Krásně kyne a buchty se dobře tvarují.
Ingredience (10 x porce)
Kvásek
Náplň
Na pekáč
Postup přípravy
Nejprve připravíme kvásek. Prošleháme metličkou (ale ručně) vlažné mléko, cukr, mouku a droždí. Necháme 15 minut kynout.
V robotu necháme hnětací metličkou promíchávat obě mouky se solí.
Po nakynutí kvásku přidáme kvásek k mouce společně s vejcem, změklým máslem a cukrem.
Necháme 15 minut propracovat těsto. Těsto se spojí do kuličky a nebude lepit.
Dáme na teplé místo (do peřin), přikryjeme utěrkou. Jednou během kynutí promísíme a necháme znovu kynout.
Na vále rozválíme placku, skleničkou vykrajujeme kolečka a plníme povidly. Vkládáme na plech vymazaný máslem, děláme rozestupy. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout na plechu.
Pečeme na 180 °C pod poklicí asi 35 až 45 minut. Cukrujeme až těsně před podáváním.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 402.32 kcal |
Protein: 6.95 g |
Sacharidy: 63.28 g |
z toho cukr: 22.04 g |
Tuk: 12.69 g |
z toho nas. MK: 7.43 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3260-ceske-buchty-z-psenicne-a-zitne-mouky