České buchty z pšeničné a žitné mouky

Česká klasika v podobě kynutých honzovek s použitím žitné mouky do směsi. Varianta upečená jen z žitné mouky se nám příliš neosvědčila, tato směs je příjemným kompromisem. Krásně kyne a buchty se dobře tvarují.

Ingredience (10 x porce)

Kvásek

Náplň

Na pekáč

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme kvásek. Prošleháme metličkou (ale ručně) vlažné mléko, cukr, mouku a droždí. Necháme 15 minut kynout.
  2. V robotu necháme hnětací metličkou promíchávat obě mouky se solí.
  3. Po nakynutí kvásku přidáme kvásek k mouce společně s vejcem, změklým máslem a cukrem.
  4. Necháme 15 minut propracovat těsto. Těsto se spojí do kuličky a nebude lepit.
  5. Dáme na teplé místo (do peřin), přikryjeme utěrkou. Jednou během kynutí promísíme a necháme znovu kynout.
  6. Na vále rozválíme placku, skleničkou vykrajujeme kolečka a plníme povidly. Vkládáme na plech vymazaný máslem, děláme rozestupy. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout na plechu.
  7. Pečeme na 180 °C pod poklicí asi 35 až 45 minut. Cukrujeme až těsně před podáváním.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 402.32 kcal | Protein: 6.95 g | Sacharidy: 63.28 g | z toho cukr: 22.04 g | Tuk: 12.69 g | z toho nas. MK: 7.43 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3260-ceske-buchty-z-psenicne-a-zitne-mouky