Cukeťák aneb slaná cuketová buchta s klobáskou a sýrem

Zelenina neodmyslitelně pojící se s každým létem - to je cuketa. Zdravá a chuťově ne příliš výrazná. Využití však najde jak ve sladké, tak i slané kuchyni. Znáte cuketový perník, zelí, anebo falešné bramboráky? Jmenované pokrmy pravděpodobně znáte, ale slyšeli jste již o slané cuketové buchtě, jíž se říká "cukeťák"?

Pokud ne, nic vám nebrání, abyste jej vyzkoušeli poprvé a zjistili tak, zda bude patřit k vašim oblíbeným pokrmům či nikoliv.

Výhodou "cukeťáku" je možnost obměny surovin. Nemáte rádi balkánský sýr? Použijte mozzarellu. Klobásky nejsou vašim favoritem? Použijte anglickou slaninu. Je jen na vás, jaké kombinace surovin zvolíte.

Pojďme na to!

Ingredience (8 x porce)

Na posypání

Postup přípravy

  1. Nejdříve se pustíme do přípravy hlavní suroviny - cukety. Tuto oloupeme, vydlabeme a následně polovinu jejího množství nastrouháme nahrubo a druhou polovinu najemno. Počkáme, až z takto nastrouhané cukety vyteče co nejvíce šťávy a mezitím si nakrájíme klobásky, a sice na kostičky. Eidam i balkánský sýr nastrouháme najemno.
  2. Šťávu z cukety důkladně vymačkáme, slijeme a poté můžeme začít připravovat těsto.
  3. K cuketě přidáme nakrájené klobásky, nastrouhaný eidam a česnek, vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  4. Slané těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme jej nastrouhaným balkánským sýrem. Takto připravený "cukeťák" pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 30 - 40 minut. Sýr na povrchu by měl mít krásnou zlatavou barvu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 406.22 kcal | Protein: 19.03 g | Sacharidy: 39.23 g | z toho cukr: 3.53 g | Tuk: 18.83 g | z toho nas. MK: 8.69 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3244-cuketak-aneb-slana-cuketova-buchta-s-klobaskou-a-syrem