Domácí vafle

Hledáte ten nejlepší recept na vafle? Čtěte dál! Belgické vafle jsou křupavá pochoutka, každý je někdy ochutnal. Lze je připravit na sladký i slaný způsob. Připravte si je podle skvělého receptu se třemi skvělými tipy, díky kterým budou ty vaše naprosto dokonalé.

Pokud nemáte elektrický vaflovač a nevlastníte ani nástavec k toasteru, můžete použít silikonovou formu do trouby, vaše vafle budou méně křupavé, ale stále skvělé.

3 tipy jak je mít dokonalé

Tip číslo 1: Nahraďte část mouky škrobem. V surovinách je uveden kukuřičný škrob, který učiní těsto kompaktní

Tip číslo 2: Nepoužívejte podmáslí, jogurty nebo skyr. Používejte výhradně mléko. Tuk dodáte máslem, s konzistencí pomůže škrob. Není třeba použít nic jiného než mléko.

Tip číslo 3: Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Promíchejte mouku, kukuřičný škrob, mléko, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt, máslo a žloutky. Vymíchejte řidší sametově hladké těsto. Ve vedlejší míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Rozehřejte si vaflovač a těsně před pečením opatrně vmíchejte bílky.
  2. Pečte do zlatova a křupava. Každý vaflovač má vlastní termostat, řiďte se tedy návodem, v mém vaflovači stačí cca 4 minuty k dokonalému výsledku. Hotové vafle odkládejte na mřížku. Servírujte s ovocem, šlehačkou, karamelovou nebo čokoládovou omáčkou.
  3. Pokud byste raději vafle slané, vynechte vanilku a do těsta přidejte na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu. Takové vafle servírujte s volským okem nebo zastřeným vejcem a holandskou omáčkou na způsob vejce Benedikt.
  4. Tajný tip: Vafle jsou většinou součástí snídaně na vidličku nebo brunche. Pokud nemáte chuť ráno vstávat o hodinu dřív a přesto chcete rodinu či přátelé potěšit teplou sladkou snídaní a upéct čerstvé vafle, připravte si těsto předem. Tajným tipem je použití kvasnic místo prášku do pečiva. Těsto bez vajec s droždím místo pečícího prášku umíchejte večer a dejte kynout do lednice. Bonusem bude lepší chuť těsta, protože dlouhé kynutí vylepší chuť mouky, která se navíc stane stravitelnější.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 348.89 kcal | Protein: 7.11 g | Sacharidy: 34.89 g | z toho cukr: 2.87 g | Tuk: 19.71 g | z toho nas. MK: 11.71 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3230-domaci-vafle