Černé jeřabiny jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tyto trpké plody se dají zavařovat, ale i mrazit a sušit. Vyzkoušejte tento recept na "brusinky" a budete tyto plody milovat.
Ingredience (20 x porce)
Postup přípravy
Jeřabiny si opláchneme, otrháme stopky a necháme okapat.
Vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody zhruba 0.5 litr a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
Potom přidáme cukr, koření a vaříme do měkka zhruba 30 minut.
Ke konci varu jeřabiny pomačkáme mačkátkem na bramborovou kaši, přidáme pektogel, provaříme asi 1 minutu, poté přidáme kyselinu citronovou a povaříme další 1 minutu.
Odstavíme z plotny, přilijeme rum, promícháme a horkou směs plníme do předem připravených sklenic a uzavřeme.
Necháme vychladnout a uskladníme v temnu a chladnu. Podáváme jako přílohu k omáčkám nebo grilovaným sýrům.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 283.23 kcal |
Protein: 0.01 g |
Sacharidy: 70.60 g |
z toho cukr: 70.36 g |
Tuk: 0.03 g |
z toho nas. MK: 0.00 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3204-cerne-jerabiny-na-zpusob-brusinek