Černé jeřabiny na způsob brusinek

Černé jeřabiny jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tyto trpké plody se dají zavařovat, ale i mrazit a sušit. Vyzkoušejte tento recept na "brusinky" a budete tyto plody milovat.

Ingredience (20 x porce)

Postup přípravy

  1. Jeřabiny si opláchneme, otrháme stopky a necháme okapat.
  2. Vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody zhruba 0.5 litr a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
  3. Potom přidáme cukr, koření a vaříme do měkka zhruba 30 minut.
  4. Ke konci varu jeřabiny pomačkáme mačkátkem na bramborovou kaši, přidáme pektogel, provaříme asi 1 minutu, poté přidáme kyselinu citronovou a povaříme další 1 minutu.
  5. Odstavíme z plotny, přilijeme rum, promícháme a horkou směs plníme do předem připravených sklenic a uzavřeme.
  6. Necháme vychladnout a uskladníme v temnu a chladnu. Podáváme jako přílohu k omáčkám nebo grilovaným sýrům.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 283.23 kcal | Protein: 0.01 g | Sacharidy: 70.60 g | z toho cukr: 70.36 g | Tuk: 0.03 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3204-cerne-jerabiny-na-zpusob-brusinek