Slaný závin s nivou

Atraktivní pohoštění, které vykouzlíte z pár surovin, co máte běžně v lednici. Slaný závin je výborná svačina na cesty, ale i chuťovka pro hosty.

Ingredience (20 x porce)

Těsto

Potřít

Náplň

Dále

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme kvásek. Smícháme vlažné mléko, rozdrobené kvasnice, cukr a jednu lžíci mouky. Vše důkladně prošleháme metličkou. Necháme vykynout.
  2. Do šlehače vložíme mouku a sůl a necháme promíchávat hnětací metličkou. Přidáme kvásek, máslo a vejce.
  3. Vypracujeme těsto, nechejte vypracovávat i déle než 15 min. Těsto bude pružné a na dotek nebude lepit.
  4. Dáme na teplé místo vykynout. Jednou znovu vypracujeme.
  5. Rozdělíme na dva díly, rozválíme na pomoučeném vále a potřeme smíchaným nátěrem. Do nátěru prolisujeme česnek.
  6. Poklademe vysočinou a nastrouháme oba sýry.
  7. Stočíme do dvou závinů. Necháme pod utěrkou vykynout (asi 20 min).
  8. Vymažeme plech sádlem a záviny potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme slunečnicovými semínky.
  9. Pečeme na 180 °C asi 30 až 45 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 255.65 kcal | Protein: 8.75 g | Sacharidy: 24.98 g | z toho cukr: 2.23 g | Tuk: 12.86 g | z toho nas. MK: 6.70 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3201-slany-zavin-s-nivou