Bublanina patří ke klasickým dezertům, jenž zvládne upéct snad každá hospodyňka. Avšak aby byla bublanina vláčná a ne příliš suchá, dokáže málokdo. Bublanina, do jejíhož těsta přidáte i tvaroh, zajisté suchá nebude, ba naopak.
Ovoce a tvaroh je úžasná kombinace a nemusíte mít pak špatné svědomí, že se jedná o velmi sladký a nezdravý dezert. Tvaroh je přece zdrojem vápníku a řadí se mezi superpotraviny. A díky ovoci bude bublanina nejen skvěle chutnat, ale i vypadat.
Tak pojďme na to.
Ingredience (15 x porce)
Drobenka
Postup přípravy
Do mísy dáme krupicový i vanilkový cukr, celá vejce a tvaroh. Vše společně důkladně vyšleháme.
Máslo si rozpustíme na velmi mírném ohni a necháme jej trošku zchladnout. Vlažné máslo přilijeme do tekuté směsi a rozmícháme.
A nyní přichází na řadu suché suroviny - polohrubá mouka a prášek do pečiva. Tyto přidáme k tekuté směsi a pomocí vařečky důkladně promícháme.
Připravené těsto nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
Sterilované, mražené či čerstvé ovoce si v případě potřeby nakrájíme na menší kousky, avšak například v případě třešní, višní a dalšího drobného ovoce to není třeba. Připraveným ovocem pak poklademe těsto na plechu.
A na úplný závěr drobenka. Tu si připravíme z polohrubé mouky, moučkového cukru a másla. Mouku i cukr dáme do mísy a přidáme i na kousky másla. Pomocí rukou vypracujeme z uvedených surovin drobenku, kterou posypeme bublaninu.
A teď už jen upéct! Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a sice po dobu zhruba 30 minut. Zda je bublanina hotová si můžeme ověřit pomocí zapíchnutí špejle do ní.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 317.85 kcal |
Protein: 5.98 g |
Sacharidy: 37.31 g |
z toho cukr: 23.08 g |
Tuk: 16.40 g |
z toho nas. MK: 9.88 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3189-vlacna-tvarohova-bublanina-s-kousky-ovoce