Nadýchaný větrník na plech s karamelem

Patříte k milovníkům větrníků, avšak na jejich přípravu si opravdu netroufáte? Nezoufejte. I vy si můžete vychutnat jedinečnou chuť větrníku, jenž si připravíte sami doma a bez větších komplikací. Ptáte se, jak byste toho mohli dosáhnout? Co si tak připravit větrník na plech politý karamelem?

Ačkoliv se příprava větrníku na plech může zdát složitá, není tomu tak. Jeho příprava je pouze časově náročnější, jelikož vše musí dostatečně vychladnout. Zejména krém, aby se nesrazil.

Pojďme na to!

Ingredience (20 x porce)

Odpalované těsto

Karamelový krém

Šlehačková vrstva

Karamelový přeliv

Postup přípravy

  1. Připravíme si hrnec, do kterého dáme vodu, na kostky nakrájené máslo a špetku soli. Máslo necháme rozpustit ve vodě na mírném ohni a poté přidáme všechnu mouku. Vznikající odpalované těsto za stálého míchání vaříme, a sice do okamžiku, kdy se nám začne tzv. odpalovat. Nebude se nám lepit ani k hrnci, ale ani k vařečce. Trvá to zhruba 6 minut. Poté těsto odstavíme a necháme vychladnout.
  2. Jakmile má těsto pokojovou teplotu, můžeme do něj postupně začít zašlehávat vejce. Vždy přidáme 1 vejce - zašleháme. A takto pokračujeme i s těmi následujícími.
  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C a 2 plechy si důkladně vymažeme tukem. Připravené těsto rozdělíme na 2 stejné části - každou rozetřeme na 1 plech a pečeme zhruba 40 minut. Oba upečené pláty necháme zcela vychladnout.
  4. Mezitím si připravíme karamelový krém, a sice z mléka a pudinkových prášků. Prášky v mléce důkladně rozmícháme a vaříme, dokud pudink nezačne houstnout. Poté ho za občasného míchání necháme vychladnout.
  5. Jakmile má pudink alespoň pokojovou teplotu, zašleháme do něj máslo a cukr. Dáme odpočinout do lednice.
  6. Na jeden z vychladlých korpusů rovnoměrně rozetřeme vychlazený karamelový krém.
  7. Následně si připravíme smetanovou vrstvu, a sice tak, že studenou smetanu vyšleháme společně se ztužovačem. Jakmile je smetana dostatečně vyšlehaná, přidáme i cukr dle chuti a promícháme.
  8. Na karamelový krém naneseme vrstvu vyšlehané smetany a přiklopíme ji druhým plátem těsta.
  9. A nakonec karamel. Ve vyšším hrnci si necháme rozpustit cukr. Jakmile bude cukr rozpuštěný, velmi opatrně do téhož hrnce vlijeme horkou smetanu. Karamel bude příliš pěnit, a proto je vhodné jej připravovat ve vysokém hrnci.
  10. Takto připravený karamel ihned rovnoměrně nalijeme na připravený větrník na plechu a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 404.38 kcal | Protein: 5.75 g | Sacharidy: 28.46 g | z toho cukr: 19.72 g | Tuk: 30.37 g | z toho nas. MK: 18.52 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3188-nadychany-vetrnik-na-plech-s-karamelem